Confidenţialitate

Produsele cu denumire de origine controlată sau denumire de origine protejată

Avem prea puține produse cu denumire de origine controlată sau denumire de origine protejată, pentru că, dintr-un motiv sau altul, n-am dobândit înțelepciunea italienilor sau pe cea a vecinilor noștri unguri, care au reușit să folosescă mândria locală pentru a dezvolta produse, rețete și afaceri, unele de multe milioane de euro anual.

Emisiunea aceasta este o pledoarie pentru ingredient și sper din toată inima ca între cei care o ascultă să fie și oameni care au pornit pe drumul încă prăpăstios, costisitor și foarte anevoios al înregistrării și protejării comerciale a unui produs. Lor le transmit că eforturile lor nu sunt în zadar, că avem nevoie de ei și că munca lor e dorită și apreciată. Mi-ar păcea să le pot spune și cum să obțină banii necesari susținerii unor astfel de activități.

Ce pot să fac la nivel personal, și ce-i sfătuiesc pe clienții mei restauratori și pe colegii mei bucătari, e să caut și să afirm mereu originea unui ingredient care-mi place, cu care lucrez bine și care mă ajută să am clienți fericiți. Și când spun “origine”, mă refer la originea locală, căci faptul că pe o etichetă din supermarket sau din piață scrie “produs românesc” nu mă încălzește defel.

Vreau să știu că oaia mea e de la Topalu sau de pe Valea Bârgăului, pentru că știu cum lucrează ciobanii de acolo și știu că-i iarba curată vreau să știu că peștele meu, fie el și de crescătorie, e dintr-un loc îngrijit de un om pe care-l cunoaște cineva, vreau să știu că roșiile mele sunt din satul cutare și pepenii de Dăbuleni sunt chiar aceia, nu alții.

Cu alte cuvinte, secretul e trasabilitatea, iar aici ne putem ajuta pe de o parte noi, făcând efortul de a ne interesa și pe cel de a verifica, iar pe de altă parte ne poate ajuta statul, reglementând strict și urmărind reglementarea.

Felul în care lucrează mai nou ANAF ne arată că dacă vrea, dacă are interes, statul poate fi și eficient.

 

Dicţionar aplicat

Denumire de origine controlată (DOC) reprezintă numele unei regiuni sau localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din aceasta regiune, localitate, loc determinat sau ţară şi a carui calitate sau caracteristici sunt, în mod esenţial sau exclusiv, datorate mediului geografic, cuprinzând factorii naturali şi umani şi a cărui producere, prelucrare şi preparare au loc în aria geografică delimitată.

Indicaţie geografică (IG) reprezintă numele unei regiuni sau a unei localităţi, a unui loc determinat sau, în cazuri excepţionale, a unei ţări, care serveşte la desemnarea unui produs originar din această regiune sau localitate, din acest loc determinat sau din această ţară şi care posedă o calitate specifică, reputaţie sau alte caracteristici ce pot fi atribuite acestei origini geografice şi a cărui producere şi/sau prelucrare, şi/sau preparare au loc în aria geografică delimitată.