Confidenţialitate

Producătorii de ţigări îi cer premierului să amâne cu 6 luni aplicarea Directivei UE din 2014 / Schimbări privind forma pachetelor și ingredientele folosite

Într-o scrisoare deschisă adresată premierului, producătorii de țigări – British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris Romania- spun că, dacă nu se amână directiva, piața tutunului va fi blocată.

Directiva 40 din 2014 a Comisiei Europene stabilește reguli noi pentru modul de producție a țigaretelor. Forma pachetelor trebuie să fie una standard: cele cu o formă alungită sau sub formă de ruj vor dispărea.

Avertismentele de sănătate vor reprezenta 65% din suprafața pachetului, pe față și pe spatele pachetului – față de 30-40% în prezent.

Producătorii de ţigări i-au cerut premierului Dacian Cioloş amânarea termenului de conformare cu șase luni, perioadă în care ar urma să cumpere noi mașini, utilaje și materiale necesare fabricării țigărilor.

În 2014, industria tutunului a virat la buget peste 2,7 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, după sectorul petrolier. În acest domeniu lucrează aproape 4.000 de angajați. Aproape  60% din producția fabricilor din România este exportată.