Procurorul-șef interimar: „DNA trebuie să rămână o instituţie puternică, independentă şi relevantă”

DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, a afirmat Anca Jurma, care a preluat joi funcţia de procuror-şef al Direcţiei.

„DNA este atât o parte a sistemului judiciar românesc, cât şi o autoritate naţională anticorupţie (…) Direcţia are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea i-l conferă şi anume combaterea corupţiei la nivel înalt (…) DNA va trebui să rămână în continuare o instituţie puternică, independentă şi relevantă, atât timp cât România se confruntă cu fenomenul corupţiei”, a spus Anca Jurma.

Ea a precizat că se va strădui să asigure „un interimat echilibrat” şi i-a mulţumit fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi.

La rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat că lupta anticorupţie „va continua cu fermitate”.

El a adăugat că procurorul-şef interimar al DNA, Anca Jurma, este persoana potrivită la conducerea acestei instituţii.

„Astăzi a avut loc instalarea procurorului-şef interimar. Doamna procuror Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror-şef al DNA pe o perioadă de şase luni. (…) Aş dori să reamintesc câteva din priorităţile Ministerului Public şi ale DNA. Prima din ele – lupta anticorupţie va continua cu fermitate. A doua prioritate – aplicarea legislaţiei anticorupţie se va efectua în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de eficacitate. DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această Direcţie una din instituţiile cunoscute pe plan european ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu”, a afirmat Lazăr, la ceremonia de preluare a mandatului de către Anca Jurma.

El a susţinut că Anca Jurma este „persoana potrivită”, care indică faptul că DNA „are resurse pe profilul necesar în momentul oportun”.

Potrivit şefului Ministerului Public, Jurma este un procuror cu experienţă mare şi cu o foarte bună pregătire profesională.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS