Confidenţialitate

Procurorul-șef al DNA: Este corupție la nivel înalt în Justiție | AUDIO

Şeful DNA, Crin Bologa spune că în Raportul MCV  privind evoluția situației din România în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției  vor apărea aprecieri privind activitatea DNA în ce priveşte corupţia la nivel înalt. Însă, afirmă Crin Bologa, sunt încă probleme legate de corupţia din justiţie.

”În ce privește un segment al corupției la nivel înalt, corupția în Justiție, nu avem nici un rezultat. Ori, obiectivul principal al luptei împotriva corupției este să avem rezultat în toate domeniile. Este corupție la nivel înalt acea care există în sistemul de Justiție. E un fenomen redus, dar există, nu putea să fi dispărut dintr-o dată”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Şeful DNA a spus la Europa FM că instituţia pe care o conduce a selectat aproximativ 200 de dosare care ar putea fi preluate de Parchetul European Anticorupţie, condus de Laura Codruţa Kovesi.

”Dosare cu prejudicii mai mari de 10.000 de euro, dosare cu evaziune fiscală care afectează bugetul Uniunii Europene. TVA, de exemplu, intracomunitar de peste 10 ilioane de euro. Astfel de dosare de peste 10 milioane de euro, sunt mai multe criterii, să fie mai multe state implicate, să fie TVA intracomunitar nu avem, avem în schimb în jur de 200 de dosare unde EBU ar putea invoca și ar putea reține dosarele”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Invitat în emisiunea Piaţa Victoriei, la Europa FM, şeful DNA, Crin Bologa a mai spus că legea care îi scapă pe evazioniști de închisoare dacă plătesc prejudiciul ar putea, de fapt, să-i încurajeze pe infractori.

Va ajuta la recuperarea prejudiciilor dar eu cred că va și stimula infracționalitatea. Și, cu cât infracționalitatea va fi mai mare, cu atât vor avea posibilități să achite sumele de bani pe care le-au sustras de la bugetul public. O stimulare a activității infracționale. Acum se discută public că se va modifica această lege. Legea și-a produs efectul și se va aplica legea penală mai favorabilă. Toată evaziunea fiscală săvârșită până azi, sau până va intra în vigoare modificarea, cei anchetați și trimiși în judecată vor putea să plătească și vor scăpa”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Foto: INQUAM/Octav Ganea