Procurorul șef al DNA acuză fosta conducere: Ani întregi, dosare de retrocedări au stat la sertar

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, acuză fosta conducere a Direcției Antricorupție că a ținut la sertar ani întregi, mai multe dosare care vizau retrocedări de zeci de milioane de euro dispuse de către ANRP.

Kovesi a declarat la Adevărul Live că atunci când a venit la DNA, în mai 2013, a găsit mai multe dosare care vizau retrocedarea unor terenuri sau clădiri mult supraevaluate și care erau intermediate de aceleași 10 persoane. Acestea aveau acces la membrii comisiei de retrocedare, de regulă aceeași.  Mita în aceste cazuri neinvestigate în mandatul lui Daniel Morar s-a ridicat la milioane de euro.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Procurorul șef al DNA mai spune că unul dintre dosare nu doar că nu a fost trimis la judecată, dar a și fost închis încă din 2010. Este vorba despre cauza în care patru milionari israelieni, Tal Silberstein, Shimon Shevez, Benjamin „Benny” Steinmetz, Moshe Agavi,  sunt acuzați de corupție în cazul retrocedării  nelegale a unei suprafețe de 47 de hectare de pădure situată în localitatea Snagov și privind retrocedarea nelegală a Fermei Băneasa.

Pe numele lor, recent, judecătorii au emis acum mandate de arestare în lipsă, însă șefa DNA spune că acest lucru se întâmplă doar pentru că după venirea sa la Direcție Anticorupție a redeschis dosarul închis în 2010. Laura Codruța Kovesi susține că la acel moment, procurorii DNA nu au luat în calcul nici interceptările aflate la dosar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Întrebată despre invitarea lui Emil Boc la DNA, tot într-un dosar de retrocedare, șefa DNA a precizat doar că în acest moment, pe masa procurorilor DNA se mai află încă 200 de cazuri.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS