Confidenţialitate

Procurorul general: Informațiile referitoare la protocoale sunt atacuri menite să destabilizeze activitatea procurorilor

Procurorul general al României, Augustin Lazăr face precizări în disputa dintre Ministerul Public și Ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Lămuririle vin după ce, la finalul săptămânii trecute, Ministrul Justiţiei a anunțat că va începe evaluarea procurorului general prin prisma protocoalelor încheiate cu SRI.

Augustin Lazăr a prezentat jurnaliştilor protocoalele desecretizate ale Ministerului Public cu SRI şi Ministerul de Interne, dar şi corespondenţa pe care a purtat-o cu Ministrul Justiţiei şi Consiliul Superior al Magistraturii.

Potrivit lui Lazăr, Ministrul Justiţiei şi CSM au fost informaţi cu privire la colaborările cu SRI şi asupra faptului că aceste protocoale nu au fost folosite până acum.

Totodată, Lazăr anunţă că aceste atacuri sunt menite să destabilizeze activitatea procurorilor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“Este un context în care manipularea opiniei publice este frecvent folosită ca instrument pentru destabilizarea activităţii procurorilor. Declaraţia mea are rolul de a stabili adevărul cu privire la o temă extrem de dezbătută – cea ca protocoalelor de cooperare cu SRI. Ministerul Public are misiunea de a asigura pe bază de probe aflarea adevărului. (…) Fac publică corespondenţa purtată cu ministerul Justiţiei şi CSM, adevărul nu trebuie să supere pe nimeni, este unul singur.

Din această corespondenţă rezultă cu claritate faptul că Ministerul Public a acţionat în permanenţă astfel: în mod transparent, prin informarea CSM şi a ministrului Justiţiei, în legătură cu toate demersurile iniţiate cu referire la protocoale; în mod constant, pentru desecretizarea protocoalelor din decembrie 2016, primul demers fiind făcut la data de 13 martie 2017, într-un cadru legal, care a reprezentat un mod instituţional de lucru pentru România.

A se vedea în acest sens protocoalele similare încheiate de SRI cu Inspecţia Juridică, cu CSM, Înalta Curte şi alte instituţii ale statului român”, a precizat Lazăr într-o conferinţă de presă.

Mai mult, Augustin Lazăr a declarat că procedura de desecretizare a protocoalelor a fost începută în luna martie a anului trecut, însă până acum Ministerul Public nu a primit acordul SRI.

Potrivit acestuia, toate protocoale încheiate de SRI au fost denunţate de părţi, ele fiind încheiate în cadru legal ca mod de lucru instituţional generalizat în România la data încheierii, “şi apoi demontate prompt şi lipsite de efecte”, în contextul suspiciunilor apărute în spaţiul public.

https://www.facebook.com/europafmromania/videos/579898399091769/