Confidenţialitate

Procurorul general cere CSM o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar. Consiliul răspunde

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat conducerii Consiliului Superior al Magistraturii să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa “campaniei împotriva instituţiilor justiţiei de persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv”.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , Augustin Lazăr “respinge ferm” generalizarea incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi cercetaţi disciplinar la nivelul întregii activităţi a procurorilor.

“Sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media“, se precizează în comunicat.

“Procurorul general îşi manifestă încrederea în capacitatea sistemului judiciar din România de a-şi îndeplini misiunea de înfăptuire a justiţiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, îşi manifestă încrederea în capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea şi rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de abateri disciplinare. Aşa cum de altfel reţin şi rapoartele MCV, problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupţiei”, se mai arată în comunicatul PÎCCJ.

REACȚIA CSM

Totodată, președinta Consiliului, Simona Marcu, a cerut instituțiilor judiciare să grăbească verificările în privința acuzațiilor potrivit cărora procurorii anticorupție din Ploiești ar fi falsificat dovezi în cursul unei anchete. Insinuări de acest fel au venit din partea mai multor persoane cercetate de DNA sau deja condamnate.

”Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, în acest context, cere tuturor instituțiilor din sfera autorității judiciare, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetățenilor în actului de justiție și în organele abilitate să-l înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivi legii, asupra modului de înfăptuire. Ministerul public, DNA, Inspecția Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important. Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitați să acționeze în aceste împrejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului”- a declarat președinta CSM, Simona Marcu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

CSM dă asigurări că e în măsură să ia deciziile corecte în acest caz. Simona Marcu a fost întrebată ce le transmite politicenilor care cer deja revocarea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea Direcției Anticorupție: ”Să aștepte derularea mecanismelor prevăzute de lege!” – a răspuns șefa CSM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.