Confidenţialitate

Procurorul General, Augustin Lazăr: Dosarul Revoluției, gata în acest an

Procurorul General, Augustin Lazăr, se teme că noile condiții de pensionare a magistraților, condiții cuprinse în pachetul privind legile Justiției, ar putea să lase Procuratura din România cu un deficit de personal de aproximativ o treime.

Augustin Lazăr a fost invitatul Ancăi Grădinaru, astăzi, la Interviurile Europa FM:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„S-ar discuta până la sfârșitul lunii ianuarie 2018 să aibă vocația de a pleca în pensie 747 și circa 1500 de judecători. Dacă ne uităm avem 2500 de procurori în acest moment în activitate. Ceva mai mult de o treime, ceea ce este impresionant.”

Legile Justiției, amendate de Curtea Constituțională, revin în dezbaterea Parlamentului, după ce ele au fost adoptate spre sfârșitul anului trecut, în mare grabă, în procedură de urgență.

Curtea Constituțională a validat, pe de altă parte, intenția coaliției de la putere de a înființa o secție specială care să ancheteze eventuale  ilegalități comise de magistrați.

Augustin Lazăr a insistat, în discuția cu Anca Grădinaru, că o astfel de instituție nu și-ar avea rostul atâta vreme cât anul trecut, doar 6 magistrați au fost anchetați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Aflăm mai recent de la un politician care ne spune că de fapt, avem o structură specializată împotriva abuzurilor din justiție. Un parchet special împotriva abuzurilor magistrațiilor. Este altceva deja. Eu zic că aceste lucruri ar trebui reluate în discuție. Oare este funcționarea abuzivă a justiției o problemă a României? Aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă fiecare specialist în domeniu. Noi am spus – Câte cauze am avut anul trecut? Șase. În niciun caz fenomenul criminalității în magistratura românească nu este la nivelul la care să fie necesar să înființezi o structură cum nu există nicăieri în Europa.”

Pe de altă parte, Augustin Lazăr susține că dosarul Revoluției din 1989 ar urma să fie gata anul acesta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Eu vă pot spune că în cursul acestui an, în condiții normale, acest dosar va fi soluționat. Așa cum se prezintă stadiul lui în acest moment. Se va da soluție temeinică și legală, vă rog să aveți convingerea că așa va fi.”

Augustin Lazăr spune că după redeschiderea dosarului, magistrații militari au fost nevoiți să audieze toate victimele care încă se află în viață și să revadă toate probele adunate în cei aproape 15 ani de investigații.

În dosarul Revoluției, lucrează peste 5 procurori și 10 polițiști.

În 2016, magistrații au ajuns la concluzia că la Revoluția din decembrie 1989 au avut loc nenumărate manipulări și întoxicări cu informații false.

În plus, au explicat procurorii, a rezultat că  „pentru păstrarea puterii, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii”.

Pe de altă parte, procurorul general spune că o treime dintre infracțiunile săvârșite în România, în 2017, reprezintă încălcări ale Codului Rutier.

Augustin Lazăr spune că în unele accidente, factorul care a agravat situația a fost situația precară a infrastructurii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„La fiecare sută de inculpați, 35 de inculpați au comis infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice. Îmi atrage atenția asupra a două aspecte sau cauze care ar genera: mai întâi maniera  foarte puțin disciplinată a oamenilor de a conduce, indisciplina în trafic, și apoi infrastructura care este într-o situație precară, evident că într-un stat al Uniunii Europene trebuie făcute eforturi, investiții, pentru a fi îmbunătățită.”

Interviul complet cu Augustin Lazăr