Procurorul general al României: Tema protocoalelor cu SRI este una falsă

Procurorul general al României, Augustin Lazăr a reacționat după anunțul făcut de ministrul Tudorel Toader care a declanșat procedura de evaluare a activității acestuia

”Tema protocoalelor cu SRI este una falsă” susține Augustin Lazăr care combate criticile publice că protocoalele au fost „ilegale” și „subterane” susținând că au reprezentat doar „o procedură tehnică de lucru” impusă de o ordonanță de urgență din 2016.

Astfel, după ce Curtea Constituțională a interzis amestecul ofițerilor SRI în interceptarea suspecților de corupție, o ordonanță dată de Guvernul Cioloș a transferat la Ministerul Public supravegherea tehnică pe care să o facă polițiștii. Sistemele tehnice de interceptare au rămas însă pe mai departe ale SRI. Așa că protocolul NESECRET indica pas cu pas acest tip de acces.

Există însă și un al doilea protocol semnat în 2016, clasificat ca secret și care viza investigarea infracțiunilor de terorism și securitate națională. Potrivit lui Augustin Lazăr, acesta „nu și-a produs efectele fiind denunțat la data de 13.03.2017 în cotextul dezbaterilor publice privind protocoalele”.

În acest context, în intenția de revocare a sa de către ministrul Tudorel Toader, procurorul general vede „un nou atac la adresa Ministerului Public într-o perioadă în care sunt în curs de soluționare dosare cu o miză esențială pentru societate, respectiv Dosarul Revoluției din decembrie 1989 și Dosarul evenimentelor violente din 10/11 august 2018”.

Șeful parchetului general spune că va face public în zilele următoare acest schimb de adrese care să demonstreze pe de o parte că protocoalele erau legale, pe de altă parte, că ministrul și CSM au  știut în tot acest timp parcursul lor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS