Confidenţialitate

Fostul premier moldovean, deputatul Vlad Filat a rămas fără imunitate parlamentară

Decizia a fost luată, prin vot, de Parlamentul de la Chișinău, în urma unei solicitări venite din partea Procurorului General.

Acesta susține că fostul premier ar fi comis fapte de corupție și ar fi implicat în fraudarea Băncii de Economie, de aceea trebuie să îi fie ridicată imunitatea parlamentară. Numai așa va putea fi anchetat, reținut și ulterior arestat preventiv.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Filat mai este învinuit că ar fi primit, pe când era premier, 60 de milioane de dolari de la Ilan Shor, directorul celui mai mare operator Duty Free din Moldova. În schimbul banilor, statul urma să înceteze controalele la firma respectivă, aceasta primea drept de comercializare a produselor petroliere, iar Ilan Shor primea și el o funcție de consul onorific în Federația Rusă.

În plus, premierul moldovean ar fi cerut bani și bunuri de peste 190 de milioane de dolari de la acest om de afaceri pentru a-l ajuta să preia controlul asupra Băncii de Economii. Vlad Filat ar fi convins funcționari din guvern și alte structuri de stat să adopte o serie de acte normative prin care se diminua pachetul de acțiuni ale statului la Banca de Economiei din Moldova (BEM) până la 33,3 la sută și astfel Illan Shor prelua controlul băncii. Odată ajuns la conducerea instituției bancare, omul de afaceri ar fi transferat 10 miliarde de lei de la Banca de Economii la Banca Socială, iar de acolo, către firme offshore pentru a li se pierde urma.

Vlad Filat a negat neagă acuzațiile care i se aduc. El îl acuză pe Vladimir Plahotniuc, un fost politician și om de afaceri controversat în Republica Moldova, că l-ar fi convins pe Ilan Shor să depună mărturie mincinoasă împotriva sa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Vlad Filat  și-a dat demisia de la conducerea Partidului Liberal Democrat, iar locul său va fi luat de premierul Valeriu Streleț.