Confidenţialitate

Procurorul Emilian Eva, cel care a instrumentat dosarul ICA, a fost reținut pentru comerț ilegal

         Procurorul ieșean  Emilian Eva  a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul în care este acuzat de comerț ilegal – activitate incompatibilă cu funcția sa.

Magistratul ar fi vândut peste 200 de tablouri în valoare de aproape 300 de mii de euro – opere de artă pe care nu le-a menționat în declarația de avere.

Între timp, apar noi informații din dosarul său: l-ar fi scăpat de urmărirea penală pe un medic ieșean care l-a tratat pe tatăl său.

Emilian Eva a devenit cunoscut după ce a instrumentat dosarul lui Dan Voiculescu – privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare.

 

Procurorul ieșean e acuzat că a comercializat tablouri în valoare de aproape 300 de mii de euro .

Picturile, unele dintre ele false, erau cumpărate, prin intermediul unui site de anunțuri de la un medic de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, dar și de la un samsar de opere de artă.

Mergând pe firul anchetei, procurorii au descoperit și alte presupuse infracțiuni comise de Emilian Eva în calitate de procuror.

Potrivit DNA, magistratul ar fi clasat dosarul de corupţie al medicului ieșean Nicolae Tesloianu, după ce pe tatăl său a fost tratat de doctorul respectiv.

Procurorul i-ar fi cerut medicului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale, cităm, “ca să fie bine pentru toată lumea”.

Ulterior , magistratul a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de doctorul care era cercetat penal, între altele, pentru luare de mită și înşelăciune.

Fost procuror la DNA Iași, Emilian Eva este cunoscut pentru că a instrumentat dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare, în care Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.