Procurorul Emilian Eva, acuzat de luare de mită și comerț ilegal, arestat pentru 30 de zile

Procurorul Emilian Eva a fost arestat, vineri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcţia de magistrat, şi că nu a trecut bunurile în declaraţia de avere.

Decizia Înaltei Curţi nu este definitivă şi poate fi contestată de magistratul ieşean. Măsura este executorie, însă, motiv pentru care procurorul ieşean va fi încarcerat.

Procurorul Emilian Eva a fost reţinut, joi, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru luare de mită şi spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția şi fals în declarații, iar, vineri a fost prezentat la instanţa supremă cu propunere de arestare preventivă.

Magistraţii anticorupţie îl suspectează pe Eva că a vândut peste 200 de tablouri, activitate incompatibilă cu funcţia de magistrat, şi că nu a trecut bunurile în declaraţia de avere.

Potrivit procurorilor DNA, în mai-iunie 2014, perioadă în care tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă “Profesor dr. Nicolae Oblu” din Iaşi, magistratul i-a cerut doctorului cardiolog Dan Tesloianu să facă toate eforturile profesionale “ca să fie bine pentru toată lumea”.

Ulterior acestei solicitări, în data de 16 iunie 2014, Emilian Eva a dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de medicul cardiolog, care era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune, întrucât faptele nu există.

Soluţia a fost dispusă la un interval de doar patru zile după ce dosarul i-a fost repartizat procurorului Eva.

Conform anchetatorilor, imediat după ce magistratul a clasat dosarul medicului, în intervalul septembrie 2014 – martie, Emilian Eva a cerut şi a primit diverse bunuri şi foloase necuvenite de la Dan Tesloianu.

Sursa menţionată adaugă faptul că, în decembrie 2014, Eva i-a cerut lui Tesloianu să identifice un nou lot de tablouri pe care vroia să le cumpere şi să le revândă. Procurorul avea, în acest sens, 20.000 de euro, sumă de bani pe care o împrumutase de la Giani Canschi, martor în acest dosar.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS