Procurorul care ancheta ‘Gala Bute’ a cerut sa iasa din sistem

Magistratul Mariana Alexandru, procurorul care i-a trimis în judecată printre alții, pe fostul premier Adrian Năstase, fostul senator Cătălin Voicu și fostul ministru Monica Iacob Ritzi a decis să se pensioneze subit.

Direcția Națională Anticorupție rămâne fără Adjunctul șefului Sectiei II din DNA.

Magistratul Mariana Alexandru, procurorul care i-a trimis în judecată printre alții, pe fostul premier Adrian Năstase, fostul senator Cătălin Voicu și fostul ministru Monica Iacob Ritzi a decis să se pensioneze subit.

Decizia vine în momentul în care magistratul lucra la dosarul ,,Gala Bute,,, dosar în care DNA anchetează modul în care 10 companii de stat dar și Ministerul Dezvoltării au contribuit financiar la organizarea unui meci de box în 2011.

Plecarea Marianei Alexandru din fruntea DNA i-a surprins și pe unii membri ai CSM.

CSM a aprobat deja pensionarea Marianei Alexandru, iar surse din cadrul instituției spun că magistratul în vârstă de 53 de ani, a invocat motive personale atunci când a decis să plece. Ultimul cuvânt îl are însă președintele Traian Băsescu care urmează să semneze sau nu decretul de pensionare.

Contactată de Europa FM, Mariana Alexandru a refuzat să comenteze decizia de a părăsi magistratura. Procuroarea lucra la DNA de 8 ani, iar anul trecut numele său a fost menționat în discuțiile privind numirea unor noi procurori șefi.

La sfârșitul anului trecut, magistratul a infirmat rechizitoriul procurorului care a instrumentat inițial dosarul Gala Bute și care îl indica pe fostul președinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, unicul vinovat în acest caz.

Mariana Alexandru a decis atunci că și reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerului Economiei în frunte cu Ion Ariton, reprezentanții companiilor naţionale şi ai Federaţiei Române de Box implicaţi în săvârşirea presupuselor acte ilegale trebuie să răspundă în fața legii.

Astfel, Adjunctul șefului Sectiei II din DNA a apreciat că ‘soluţia de neurmărire cu privire la fostul ministru al Economiei Ariton Ion şi la reprezentanţii companiilor naţionale care au sponsorizat Federaţia Română de Box este greşită, fiind necesară continuarea urmăririi penale cu privire la săvârşirea de către aceste persoane a mai multor infracțiuni.

În același timp, DNA a decis să ancheteze și contractul prin care Ministerul Dezvoltării Regionale condus în 2011 de Elena Udrea, se angaja să-i dea firmei lui Rudel Obreja aproape 2 milioane de euro pentru organizarea Galei Bute.

Potrivit jurnalistului Cătălin Tolontam, luni procurorul i-a audiat pe mai mulți angajați ai Ministerului Dezvoltării care ar fi indicat-o pe Elena Udrea drept șefa operațiunii Gala Bute.

Ori de câte ori a fost întrebată despre acest dosar, Elena Udrea a declarat că nu există motive ca numele său să apară în el.

Coincidență sau nu, luni seara, președintele Traian Băsescu a declarat la postul de televiziune B1 că, cităm, ” s-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de ziarist important.’

Președintele Traian Băsescu nu a pomenit niciun nume.

Cert este că a doua zi, CSM a anunțat pensionarea procurorului Mariana Alexandru.