Procurorii vor arestarea lui Dan Sova

Procurorul şef al DNA cere reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Procurorul şef al DNA a trimis procurorului general al Parchetului instanţei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta să încuviinţeze reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului PSD Dan Şova, pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, în perioada 2007-2009 firma ‘Şova şi Asociaţii’ a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.

Urmărirea penală în acest caz a început în august 2014. Întrebat atunci dacă o parte din bani ar fi ajunsla cabinetul de avocatură al lui Victor Ponta, Dan Şova a replicat: ‘Numai dumneavoastră aţi înţeles aşa ceva, nici procurorii nu au înţeles aşa ceva. Din banii de la Rovinari n-a ajuns niciodată la domnul Ponta nici un leu.’

‘Obţinerea contractelor a fost transparentă, selecţia firmelor s-a făcut prin cerere de ofertă la vremea respectivă. Am fost concurat de mai multe firme de avocatură la acel moment’, a adăugat fostul ministru.

Cererea DNA

Cererea procurorilor anticoruptie are in vedere faptul ca, in acest moment, exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt: din actele de urmarire penala a rezultat ca in perioada 2007-2009, suspectul Sova Dan-Coman a semnat mai multe contracte si acte aditionale incheiate intre CER si CET pe de o parte si SCA ‘Sova si Asociatii’ pe de alta parte, arată într-un comunicat DNA.

De asemenea, a rezultat faptul ca suspectul Sova Dan-Coman in calitate de ‘avocat coordonator’, mentiune trecuta expres in toate aceste contracte, a participat la mai multe discutii legate de obiectul respectivelor documente, s-a deplasat la sediul CER si CET si la alte institutii contribuind efectiv la incheierea acestor contracte si acte aditionale efectuand in plus si activitate de consultanta juridica in temeiul acestor contracte si acte aditionale.

La data de 20 februarie 2015, prin aparator ales, au fost depuse la dosarul cauzei un nr. de 11 procese ¬ verbale, intocmite in perioada 2005-2009, ale Adunarii Generale a Asociatilor Societatii Civile de Avocati ‘Sova si Asociatii’ nestampilate, insa semnate indescifrabil de suspectul Sova Dan-Coman si de alte 2 persoane. De asemenea, in cursul lunii februarie 2015 au fost efectuate perchezitii si audieri.

In legatura cu aceste documente exista suspiciunea rezonabila ca sunt false, in sensul ca sunt antedate, prezinta o stare de fapt inexistenta la datele respective, iar continutul lor este conceput astfel incat sa corespunda interesului actual al suspectului Sova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic aparut in presa cu privire la contractele de asistenta juridica semnate cu complexele energetice Rovinari si Turceni. Concret, in urma administrarii materialului probator, a rezultat ca, in perioada decembrie 2005 – ianuarie 2009 s-au adoptat aproximativ 20-30 hotarari care au avut alte puncte pe ordinea de zi decat cele consemnate in toate cele 11 procese-verbale.

Caracterul fals al celor 11 inscrisuri releva intreprinderea de actiuni de o gravitate deosebita din partea suspectului Sova Dan-Coman, activitate infractionala orientata in mod vadit in scopul obstructionarii anchetei fapt ce pericliteaza grav obiectivele de interes public ale urmaririi penale si implicit ale infaptuirii justitiei penale in general. Plasmuirea continuturilor celor 11 procese-verbale de catre Sova Dan-Coman constituie in sine o activitate infractionala prin care s-a incercat inducerea si acreditarea ideii ca acesta nu s-a implicat in incheierea celor trei contracte prezentate.

De asemenea, a rezultat faptul ca in cursul anului 2010, din dispozitia suspectului Sova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societatii de avocati cu scopul de a compromite toate documentele si corespondenta purtata pe mail intre societatea de avocati si conducerile celor doua complexe energetice, se mai spune în comunicatul procurorilor.