Confidenţialitate

Procurorii DNA: Modificările la legile justiţiei -o formă de presiune asupra activităţii DNA

Adunarea Generală a procurorilor anticorupție a stabilit, prin vot, că modificările la legile justiţiei, așa cum au fost ele prezentate de ministrul Tudorel Toader, reprezintă o formă de presiune asupra activităţii lor.

Procurorii DNA nu sunt de acord cu trecerea Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei și nici cu exitinderea răspunderii magistraților.

Peste jumătate din procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ajuns la concluzia, în unanimitate, că eventuala trecere a Inspecţiei Judiciare în subordinea Ministerului Justiţiei, ar aduce atingere independenţei magistraţilor”.

Cei 103 procurori anticorupție nu sunt de acord nici obligarea Ministerului Finanțelor de da în judecată magistrații care au comis o oroare, în vederea recuperării pagubelor constatate.

De asemenea, magistrații DNA resping și înfiinţarea unei Direcţii speciale în cadrul Ministerului Public, pentru urmărirea penală a procurorilor și judecătorilor.

Această propunere nici măcar nu a fost justificată, reclamă procurorii anticorupție.

Procurorii DNA au criticat şi introducerea condiţiei de 15 ani vechime efectivă în funcţia de procuror, pentru promovarea la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „considerată că excesivă în raport de structura actuală a corpului de magistraţi.