Confidenţialitate

Procurorii DNA cer arestarea Elenei Udrea într-un nou dosar. La Europa FM, deputatul respinge acuzațiile (AUDIO)

Încă un dosar penal pe numele Elenei Udrea. DNA cere din nou arestarea fostului ministru al dezvoltării pentru șase presupuse infracțiuni.

Printre ele se numără luare de mită, trafic de influență și fals în declarațiile de avere.

Cererea a ajuns deja la Camera Deputaților.

Conducerea forului va stabili miercuri dimineață cînd o va supune la vot.

Procurorii anticorupție susțin că Elena Udrea ar fi intervenit la compania Hidroelectrica, în favoarea unui om de afaceri care încheiase un contract cu societatea de stat.

În schimbul acestor servicii, ea ar fi cerut cinci milioane de dolari.

O a doua speță în acest dosar se referă la vînzarea presupus ilegală a unei vile din Eforie Sud, Săbărel.

Într-un interviu la Europa FM, Elena Udrea a respins toate acuzațiile și a vorbit despre o presupusă campanie DNA împotriva ei:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Suspiciunile

Elena Udrea este bănuită că și-a folosit influența pentru a interveni în derularea contractului de vînzare–cumpărare de energie dintre Hidroelectrica şi o societate comercială.

Astfel, în calitate de ministru, în vara anului 2010,  a pretins de la un om de afaceri (prin intermediar), suma de 5,000,000 de dolari.

La schimb, avea să-i asigure acestuia punerea în practică a contractului cu Hidroelectrica.

Ar fi primit în 2012  3,800,000 de dolari din această sumă, plus 900,000 de euro.

Suma ar reprezenta o creanță pe care presupusul mituitor o avea la Editura Evenimentul și Capital SRL.

Procurorii susțin că Elena Udrea ar fi ajuns, astfel, să controleze cele 2 publicații.

Potrivit profit.ro, omul de afaceri care încheiase contractul cu Hidroelectrica ar fi Bogdan Buzăianu, considerat unul dintre abonații la contractele cu statul în domeniul energiei.

Vila Săbărel

Cît desăre vînzarea presupus ilegală a vilei Săbărel, din Eforie Sud, Elena Udrea este bănuită de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi de fals în declaraţii de avere.

Procurorii susțin că fostul ministru ar fi intervenit la conducerea societății Carmen Silva pentru ca vila, cu o suprafață de 700 de metri pătrați,  să fie vîndută unei firme controlate de un apropiat al său.

Acesta ar fi chiar fostul său consilier, Tudor Breazu.

Fostul ministru ar fi cerut vînzarea imobilului prin metoda negocierii directe și cu recunoașterea unor investiții care, în realitate, nu au fost realizate.

Astfel, vila ar fi fost vîndută la un preț mai mic cu 50% decît cel real.

Ulterior, Elena Udrea ar fi intervenit și la primarul din Eforie Sud pentru a obține cumpărarea, de către aceeași firmă, a terenului aferent Vilei Săbărel.

Fostul ministru al dezvoltării și turismului ar fi beneficiat, în total, de aproximativ 520,000 de lei.

Surse judiciare citate de HotNews.ro susțin că, în acest dosar, ar mai fi implicați  Radu Budeanu, fostul patron al Cancan și Dan Andronic, patronul cotidianului Evenimentul Zilei.

Iată comunicatul Direcției Naționale Anticorupție:

Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare.” se arată într-un comunicat al DNA.

– A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL – o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;
– L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare a activului „Vila Săbărel”, în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;
– Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);
– A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. – Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.
– A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului „Vila Săbărel”, al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.
– A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărelu (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei.”, precizează DNA.

Într-o altă cauză, Elena Udrea și-ar fi exercitat influența în legătură cu derularea contractului de vânzare – cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială.

– În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
– Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.
– În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.” a mai precizat DNA, care a cerut Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive.