Procurorii au cerut arestul la domiciliu pentru Codrut Seres

Fostul ministru al Economiei este acuzat în dosarul privatizărilor strategice. Dosarul se apropie de final. Astăzi se judecă ultimul termen.

Procurorii DIICOT au cerut arestarea la domiciliu pentru Codruț Șereș, acuzat în dosarul privatizărilor strategice.

Aceeași măsură preventivă a fost solicitată și pentru Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicațiilor.

Solictarea procurorilor vine după ce un inculpat din acest dosar, aflat sub control judiciar, a plecat din țară.

Gabor Kerekes, judecat în dosarul privatizărilor strategice și aflat sub control judiciar, a trimis un email judecătorilor în care spunea că merge în Germania. Astfel instanța urmează să decidă dacă va înlocui măsura controlului judiciar cu arestul preventiv.

Totodată judecătorii vor solicita Ministerului de Interne să spună cum a fost posibil ca un inculpat cu măsură preventivă impusă să părăsească România.

Ulterior procurorii DIICOT au cerut arestul la domiciliu și pentru alți inclupați din dosar, inclusiv pentru foștii miniștri Codruț Șereș și Zsolt Nagy.

Înalta Curte de Casație și Justiție judecă, astăzi, ultimul termen din dosarul privatizărilor strategice, iar sentința ar urma să fie definitivă.

În primă instanță, fostul ministru al Economiei Codruţ Şereş a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete. Iar Zsolt Nagy, fost ministru al Comunicaţiilor, a primit cinci ani de închisoare cu executare, pentru aderare la un grup infracţional. Stamen Stanchev a primit cea mai mare pedeapsă – 11 ani de închisoare pentru spionaj.

Procesul ‘privatizărilor strategice’ a început în 2007. Potrivit procurorilor, inclupații au constituit sau aderat la un grup infracțional cu scopul de a obține beneficii financiare sau materiale, în urma unor privatizări. Între altele e vorba de privatizarea Electrica Muntenia Sud, vânzarea unui pachet de 8% din acţiunile Petrom și procese de privatizare/restructurare a Romaero Bucureşti şi Avioane Craiova, aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Interceptările SRI au arătat cum fostul ministru Codruț Șereș aranja cu Stamen Stanchev privatizările unor firme din domeniul energetic.