Procurori: Avionul MH17 al Malaysia Airlines, doborât de o rachetă provenită din Rusia

Avionul companiei Malaysia Airlines, care s-a prăbuşit în 2014 în Ucraina, a fost doborât de o rachetă provenită din Rusia, au declarat procurorii internaţionali care s-au ocupat de acest caz, citaţi de BBC News. Ancheta a fost coordonată de procurori din Olanda.

E vorba de cursa MH17. Avionul a fost  doborât de un “sistem de apărare sol-aer”, de tip Buk.

Procurorii spun că racheta a fost lansată din estul Ucrainei, o zonă controlată atunci de rebelii proruși.

Anchetatorii mai precizează că racheta a fost adusă în Ucraina din Rusia.

Toți cei 298 de pasageri, printre care și un român, și membri ai echipajului aflați la bordul avionului, un Boeing 777, au murit după ce aeronava s-a rupt în aer. Fragmente din epavă s-au răspândit pe o suprafaţă de mai mulţi kilometri, pe câmp, într-o zonă aflată sub controlul rebelilor proruși.

Avionul efectua o cursă de la Amsterdam la Kuala Lumpur. Experţii au respins teoria potrivit căreia aeronava ar fi fost doborâtă de un alt avion.

Rudele victimelor, citate de BBC, au spus că procurorii le-au transmis că au fost identificați 100 de suspecți. Toți sunt anchetați cu privire la doborârea avionului.

Familiile victimelor au aflat concluziile anchetei de la procurori, înainte ca aceastea să fie prezentate presei.

În această anchetă, procurorii au discutat cu aproximativ 200 de martori, au urmărit 500.000 de clipuri şi fotografii şi au ascultat 150.000 de discuţii telefonice interceptate.

Din echipa de investigaţie fac parte procurori din Olanda, Australia, Belgia, Malaysia şi Ucraina. În urma acestor concluzii va începe și un proces penal.

 

Tragedia aviatică a avut loc pe 17 iulie 2014, perioadă în care forțele guvernamentale ucrainene erau angajate în confruntări armate violente cu separatiştii proruşi.

 

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS