Procuror din Teleorman, patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Un procuror de la Parchetul Tribunalului Teleorman a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit bani de la rudele unui bărbat arestat pentru tentativă de omor, decizia instanţei nefiind definitivă.

Decizia judecătorilor a fost luată marţi, după trei amânări de pronunţare.

Potrivit DNA, procurorul Traian Eduard Nedelcuţă a cerut 10.000 de euro, din care a primit 2.000, pentru a ajuta un inculpat pentru tentativă de omor să fie cercetat pentru o infracţiune mai puţin gravă. Banii au fost primiţi prin intermediul unei grefiere care a recunoscut faptele.

În iulie 2016, Nedelcuţă a fost trimis în judecată după ce, în luna mai a anului 2014, prin intermediul grefierei Mioara Damiana Costache, a acceptat să primească 10.000 euro de la rudele unei persoane cercetate într-un dosar de tentativă de omor pe care-l instrumenta.

”Pentru aceşti bani, magistratul ar fi fost de acord să obţină o situaţie juridică favorabilă rudei denunţătorilor, arestat preventiv într-un dosar al Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman, prin schimbarea încadrării juridice din infracţiunea de tentativă de omor într-o infracţiune cu limite de pedeapsa mai mici – loviri sau alte violente sau vătămare corporală”, menţionează DNA.

Anchetatorii susţin că procurorul Traian Eduard Nedelcuţă a primit efectiv, prin intermediul grefierei, suma de 2.000 euro în schimbul promisiunii că va obţine de la medicul legist un certificat medico-legal care să ateste că lovitura aplicată de agresor nu a pus în pericol viaţa victimei. Întrucât nu a reuşit să îl convingă pe medicul legist să elibereze un astfel de document, magistratul a restituit banii rudelor persoanei anchetate, tot prin intermediul grefierei. Ulterior, cei care au dat banii l-au denunţat pe procuror la DNA.

Traian Eduard Nedelcuţă a fost suspendat din postul de procuror odată cu trimiterea sa în judecată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS