Procesul lui Călin Popescu Tăriceanu, la ziua primei sentințe

Instanța Supremă ar urma să pronunțe, marți, întâia sentință în procesul în care preşedintele Senatului a fost judecat pentru mărturie mincinoasă.

În cadrul pledoariei finale, procurorul de caz a cerut o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare pentru Călin Popescu Tăriceanu, care ar fi spus neadevăruri sub jurământ în dosarul retrocedării ilegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov către prinţul Paul.

DNA a susţinut că preşedintele Senatului, la fiecare ocazie, a făcut totală abstracţie de faptul că acuzaţiile sunt probate temeinic, iar într-un “act de totală aroganţă” a venit cu tot felul de probe sau justificări pentru menţinerea propriei versiuni a relatărilor, adăugând că acesta a avut “apărări puerile, nedemne de pregătirea superioară” – relatează Agerpres.

De asemenea, anchetatorul a arătat că “obligaţia de a fi onest îi este total străină lui Călin Popescu-Tăriceanu”.

La rândul său, avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu le-a cerut magistraţilor să excludă procesele verbale emise în baza mandatelor pe siguranţă naţională din perioada 2008 – 2014, precizând că nu au ”relevanţă şi fundament”.

Apărătorul a mai arătat că fapta de care este acuzat clientul său nu se bazează pe probe.

Atât reprezentantul DNA, cât şi avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu au solicitat instanţei schimbarea încadrării juridice, şi anume menţinerea doar a infracţiunii de mărturie mincinoasă şi eliminarea celei de favorizare a făptuitorului.

Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea infractorului.

Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut, sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS