Confidenţialitate

Procesul România-Pfizer: Prima înfățișare are loc pe 20 februarie. Ministrul Sănătății, despre datorie: „O sumă foarte mare. Sper să avem succes” | AUDIO

Săptămâna viitoare, pe 20 februarie, România va avea prima înfățișare în procesul de la Bruxelles, intentat de Pfizer.

Compania a dat statul român în judecată pentru că nu ar fi achitat jumătate de miliard de dolari pentru vaccinurile anti-COVID comandate. Guvernul susține că dozele de vaccin la care face referire Pfizer – e vorba de 28 de milioane de doze – nu ar fi fost livrate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că a fost aleasă compania de avocatură care va reprezenta statul român în acest proces.

Ministrul Alexandru Rafila: „Ministerul Sănătății, pregătit să ofere întreaga informare și documentele care sunt necesare firmei de avocatură”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Din câte știu eu, s-a finalizat procedura de selecție a companiei care să reprezinte statul român la Bruxelles în acest proces, așa că suntem pe drumul cel bun. Important este ca lucrul acesta să se întâmple cât mai rapid, având în vedere că în 20 februarie este prima înfățișare, dacă vreți, însă Ministerul Sănătății este pregătit să ofere întreaga informare și, mă rog, documentele care sunt necesare firmei de avocatură ca să reprezinte România. Este o sumă foarte mare. Sper să avem succes, sigur, e o dorință a mea. Eu nici în momentul de față nu cunosc toate detaliile legate de contractul inițial încheiat de Comisia Europeană cu firmele furnizoare”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Întrebat dacă a semnat pentru o comandă de vaccinuri Pfizer, ministrul Sănătăţii a spus că nu a dat nicio comandă, ci era vorba despre un angajament contractual al României asumat în 2021, iar acest lucru a permis României să vândă o parte din doze.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Alexandru Rafila, despre litigiul Pfizer-România, 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID în valoare de jumătate de miliard de euro: O sumă copleșitoare. Nu există o prevedere bugetară pentru așa ceva | VIDEO