Confidenţialitate

Procedură de urgență pentru inițiativa ce oferă profesorilor stimulente de 2.000 de lei lunar, în timpul stării de alertă și de urgență

Inițiativa legislativă depusă de PSD care prevede acordarea unui stimulent de risc lunar pentru profesori și personalul auxiliar din învățământ este programată să intre luni, în procedură de urgență, în dezbaterea Senatului.

Proiectul, cu un impact bugetar semnificativ, ar putea fi adoptat zilele următoare și de Camera Deputaților, forul decizional.

Mai exact, profesorii ar urma să primească un stimulent de risc în valoare de 2.000 de lei pe lună în perioada stării de alertă sau de urgență.

De asemenea, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic ar urma să primească 1.500 de lei pe lună.

Este vorba despre aproximativ 300 de mii de angajați din sistemul de Educație care ar urma să primească stimulentul de risc, efortul bugetar pentru această măsură urmând să depășească jumătate de miliard de lei pe lună.

Proiectul a primit deja raport de admitere din partea comisiei de învățământ a Senatului și aviz de la Comisia de muncă, azi fiind programat să fie supus votului în plenul Senatului.

Social-democrații, care au cerut dezbaterea legii în procedură de urgență, intenționează adoptarea sa miercuri și în Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Inițiativa PSD vine pe fondul creșterii rapide a deficitului bugetar, prognozat de Consiliul Fiscal la peste 8% din PIB în acest an.

Mai mult, social-democrații intenționează ca tot săptămâna aceasta să reintroducă în lege majorarea cu 40% a pensiilor, nu doar cu 14% cum a decis guvernul, precum și creșterea salariilor profesorilor de anul acesta, nu de anul viitor.