Confidenţialitate

Problema vizelor pentru SUA, necesare pentru români şi alţi cetăţeni europeni, ar putea ajunge în justiţie

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a aprobat recomandarea Comisiei pentru afaceri juridice de a introduce o acțiune la Curtea de Justiție în privința vizelor pe care românii și alți cetățeni europeni trebuie să le obțină pentru a intra în SUA.

Informația a fost publicată de platforma caleaeuropeana.ro, care citează surse europene.

Platforma caleaeuropeana.ro precizează că, după eventuala deschidere a unui proces împotriva Statelor Unite, ulterior, acțiunea trebuie aprobată de aleșii europeni.

Încă de anul trecut, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să pună capăt discriminării SUA privind obligativitatea vizelor pentru România, Bulgaria, Cipru și Croația.

A fost adoptată o rezoluție în care parlamentarii au cerut  Guvernul Uniunii să vină cu un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligația de a deține viză pentru cetățenii SUA, mai notează calea europeana.ro.

Corina Crețu, europarlamentar roman și fost comisar European a precizat că speră ca odată finalizată acțiunea la Curtea Europeană, dacă ea va fi pusă în practică, “în maximum doi ani SUA să elimine vizele pentru români. În caz contrar, Uniunea Europeană ar trebui să impună vize cetățenilor americani – ceea ce cred că ar reprezenta o situație nedorită atât pentru SUA, cât și pentru UE.”

Cetățenii europeni din România, Bulgaria, Croația și Cipru încă au nevoie de viză pentru a putea intra în Statele Unite întrucât nu îndeplinesc pricipalul criteriu de eliminare a acestei restricții și anume ca procentul celor refuzați anual să fie de cel mult 3%.

Cel mai aproape de eliminarea vizelor sunt croații, care anul trecut au avut mai puțin de 3% dintre aplicanți respinși de autoritățile americane.