Confidenţialitate

Problema muncitorilor detașați – pe ordinea de zi la Parlamentul European

Problema muncitorilor detașați: de ce e atât de controversată?

Vorbim despre cei care sunt chemați să lucreze în altă țară și încasează salarii mai mici decât colegii din țara gazdă.

Astfel sunt puse în pericol locurile de muncă din țările gazdă: angajatorii vor să aducă oameni care să muncească la fel dar care să accepte salarii mai mici.

Se estimează că în urmă cu 2 ani, aproximativ 2 miliaone de persoane lucrau cu detașare în alte țări.

La inițiativa președintelui francez, Emmanuel Macron, se dorește limitarea perioadei de detașare iar salariile să fie egale în cazul tuturor angajaților, adică atât cei locali cât și cei detașați să câștige la fel.

Parlamentul European se pregătește să înceapă cu guvernele țărilor din Uniunea Europeană – iar azi deputații ar urma să adopte mandatul de negociere.

Principalele modificări: cum spuneam, salariile, durata detașării, acordurile colective și lucrătorii din agențiile temporare.

Polonia, Germania, Franța trimit cei mai mulți muncitori detașați, în timp ce Germania, Franța și Belgia primesc cel mai mare număr.

Pe de altă parte, cazul jurnalistei Caruana Galizia din Malta, celebră pentru cazurile de corupție de la nivel guvernamental aduse la lumină – și asasinată recent, e dezbătut azi în plenul Parlamentului European: se va discuta despre măsuri pentru protejarea jurnaliștilor.

Din Strasbourg, Iorgu Ianuși, Europa FM.