Confidenţialitate

Proba practică a examenului pentru obținerea permisului de conducere ar putea fi susținută și cu un examinator autorizat, potrivit unui proiect de lege

Posibile schimbări la examenul pentru obținerea permisului de conducere: proba practică ar putea fi susținută și cu un examinator autorizat. Asta prevede un proiect depus în parlament. Acum, doar polițiștii îi  pot examina viitorii șoferi.

Principalul argument pentru reorganizarea procedurii de obținere a permisului de conducere este acela că examenele vor putea fi susținute mult mai rapid, nu ca în prezent când de la proba teoretică până la cea practică pot trece chiar și câteva săptămâni.

Ca să poată obține autorizație pentru a fi examinator de categoria B, candidatul trebuie să aibă permis de cel puțin trei ani, să nu fi avut permisul de conducere suspendat, și nici să nu fie instructor activ în cadrul vreunei scoli de șoferi.  Pentru a obține autorizație pentru categoriile C și D,  trebuie să aibă cel puțin 5 ani de experiență.

Fără o reformă coerentă a întregului sistem de obițirea  a permisului nu se vor schimba prea multe, spune  pilotul Titi Aur la Europa FM:

„Cred că ar putea să aducă o schimbare dar încadrată, prinsă într-un program coerent și găsită formula prin care viitorii organizatori, pe lângă faptul că vor fi bine instruiți și vor fi și un pic psihologi. Va fi și un foarte bun cunoscător al regulilor de circulație dar și de conducere defensivă.”

Sistemul ar trebui schimbat și pentru a elimina complet riscul de șpagă pentru permis, mai spune Titi Aur:

„Dacă schimbăm polițiștii cu niște civili care vor spune „am 3 ani de când am permis, păi dacă vând 5 permise pe lună, într-un an îmi iau și eu apartament”, dacă e așa nu e bine. Dacă sistemul prin care vor deveni examinatori va fi cu adevărat, cu filtru adevărat.”

O altă prevedere a proiectului este aceea că nu ar mai obligatorie susținerea ambelor probe în același oraș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Salonul Auto Bucureşti & Accesorii 2022 începe, joi, la Romexpo

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea