Confidenţialitate

Prioritatea autorităţilor: Să ţină şcolile deschise. În prima săptămână de şcoală, peste 1.000 de elevi cu SARS-CoV-2

După prima săptămână de şcoală, 1.000 de elevi şi 60 de angajaţi din învăţământ au fost confirmaţi cu COVID.

Autorităţile spun că nu e un efect al redeschiderii şcolilor în format fizic. Majoritatea erau infectaţi dinainte.

Însă, intenţia autorităţilor este să ţină şcolile deschise cât mai mult timp posibil.

Revenirea la online ar putea efecte greu de combătut pe termen lung. În plus, autorităţile sanitare dau asigurări că tulpina Delta nu-i afectează, preponderant, pe copii.

Copiii care s-au îmbolnăvit de COVID au avut, până acum, forme uşoare sau medii – spune reprezentanta Institutului de Sănătate Publică, Adriana Pistol. Însă, ei pot fi protejaţi de adulţii din jur, dacă aceştia se vaccinează.

Ca să ne protejăm copiii, trebuie ca noi, părinţii, să avem grijă să ne vaccinăm, că ei nu pot – mulţi dintre ei – să fie vaccinaţi. Dacă toată lumea ar gândi aşa, aceşti copii ar putea să meargă la şcoală cu riscuri foarte mici să se îmbolnăvească şi cu riscul foarte mic să se închidă şcoala.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

E mai important să ţinem şcolile deschise, decât restaurantele – mai spune medicul Adriana Pistol.

Mi se pare mult mai normal ca activitatea şcolară să fie cea funcţională, nu stadionul, clubul sau discoteca. Altfel, riscăm să avem generaţii afectate nu numai din punct de vedere educaţional, ci şi psihologic şi social.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La rândul său, secretarul de stat, Raed Arafat a spus că strategia autorităţilor este să ţină cât mai mult şcolile deschise, în condiţiile în care risc zero de îmbolnăvire nu există.

Sunt soluţii care se iau pentru reducerea riscului, care nu poate fi redus la zero, niciodată. Dar, în acelaşi timp, trebuie pusă în balanţă şi educaţia. dacă educaţia o opresc pentru al doilea an, după această logică, s-ar putea ca nici anul viitor să nu avem şcoală, pentru că nimeni nu are garanţia că pandemia se va termina anul viitor. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În prezent, la nivel naţional, 99 % dintre elevi merg la şcoală. 795 de clase sau grupe din învăţământul preşcolar învaţă în online.