Confidenţialitate

Prințul Paul Lambrino a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul retrocedărilor ilegale

Nepotul regelul Carol al II-lea, Paul Lambrino, a fost reținut astăzi pentru 24  de ore de procurorii anticorupție de la Brașov după o rundă de audieri care a durat mai bine de opt ore.

În același timp Curtea de Apel Brașov a decis: omul de afaceri Remus Truică va fi cercetat în arest la domiciliu. El este suspectat de trafic de influență, spălare de bani și dare de mită în dosarul retrocedărilor ilegale.

Aceeași instanță l-a plasat pe șeful cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, sub control judiciar – suspectat de constituire de grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență.

 

Instanța l-a plasat în arest la domiciliu și pe avocatul Robert Roșu, iar Claudiu Mateescu și Marius Marcovici vor fi cercetați sub control judiciar. Decizia instanței nu este definitivă, ea poate fi contestată la instanța supremă atât de procurori cât și de inculpați.

La intrarea în sediul Curții de Apel Brașov, omul de afaceri Remus Truică le-a spus jurnaliștilor că este nevinovat.

Între timp, înainte de a afla decizia magistraților de a fi cercetat sub control judiciar, Dan Andronic s-a suspendat de la conducerea publicației Evenimentul Zilei până când situația lui juridică se va lămuri.

Dosarul vizează retrocedări realizate îlegal în județul Ilfov, prejudiciul depășind 135 de milioane de euro.   Potrivit DNA, se referă la o afacere pe care Remus Truică ar fi pus-o la cale în 2006 pentru a intra în posesia Fermei Regale Băneasa, un teren de aproape 29 de hectare din nordul Bucureștiului, și a altor proprietăți valoroase.

În acest scop, omul de afaceri ar fi mituit mai mulți reprezentanți ai statului.  DNA spune că Remus Truică a cupărat drepturile litigioase și i-a promis cumpărătorului de influență, bănuit că ar fi Paul Lambrino, că poate să îi recupereze averea pretinzând că poate obține ajutor de la mai multe persoane cu funcții înalte în stat.  În schimb, el ar fi cerut atât pentru el cât şi pentru membrii grupului infracțional, procente din fiecare bun obţinut.