Printul mostenitor Felipe devine in aceasta seara noul rege al Spaniei

Ceremonia de înmânare a titlului va avea loc la Palatul Regal din Madrid.

În Spania, într-o ceremonie solemnă organizată în această seară la Palatul Regal din Madrid, prințul moștenitor Felipe va deveni noul rege al Spaniei.

Tatăl său, Juan Carlos, a anunțat că renunță la tron în urmă cu două săptămâni.

Legea organică privind abdicarea a fost adoptată aseară de Parlament.

Legea organică are un singur articol : ‘Majestatea Sa Regele Juan Carlos I de Bourbon renunță la Coroana Spaniei. Abdicarea va fi efectivă în momentul intrării în vigoare a prezentei legi organice. Promulgarea de către regele Juan Carlos este următorul pas și va avea loc la Palatul Regal.

Practic, de la miezul noptii de miercuri spre joi, prințul moștenitor Felipe de Asturias va fi de facto noul monarh al Spaniei.

Ceremonia de proclamare va avea loc joi dimineața, în fata legislativul spaniol, acolo unde noul monarh va susține si un discurs de întronare, dupa care va fi organizata o recepție oficială.

În vârstă de 46 de ani, Felipe de Asturia va prelua titulatura de regele Felipe al VI-lea. Juan Carlos îşi va păstra titlul cu caracter onorific pentru tot restul vieţii, în urma unei decizii a Guvernului.

Executivul spaniol intenționează să-i acorde și un statut juridic privilegiat , astfel că orice plângere îndreptată împotriva sa, după ce nu va mai fi șef al statului, să fie judecată la Curtea Supremă. In 2012, in plină criză economică, Juan Carlos a iscat scandal după ce a participat la o costisitoare vânătoare de elefanţi în Botswana.

Însă episodul cel mai grav este scandalul de corupţie avându-l ca protagonist pe ginerele sau, Iñaki Urdangarin, soțul infantei Cristina.

Judecat pentru fraudă fiscală și deturnare de bani publici, acesta riscă 17 ani de inchisoare. Infanta Cristina e și ea inculpată în acest dosar .