Confidenţialitate

Primul summit faţă în faţă al liderilor europeni de la extinderea epidemiei de coronavirus

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, vineri şi sâmbătă, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care va avea loc la Bruxelles.
Timp de două zile, liderii UE vor încerca să ajungă la un acord privind măsurile economice necesare pentru perioada următoare.
Şefi de stat şi de guvern din 27 de ţări se reunesc la Bruxelles. Din februarie până acum, ei au avut astfel de discuţii doar prin sistem de videoconferinţă.
Negocierile se anunţă dificile, pentru că nu există un consens privind ce trebuie făcut pentru a sprijini economiile afectate de epidemie. Dezacordul principal este între ţările din sud, care au fost cele mai lovite – cum ar fi Italia şi Spania –, şi cele din nord, mai prospere – Olanda, Danemarca, Suedia.
În joc sunt 750 de miliarde de euro, distribuite ca împrumuturi sau direct granturi către guverne. Dar în discuţie e şi bugetul pentru următorii 7 ani şi sunt divergenţe privind raportul care trebuie să existe între creditele rambursabile şi granturi.
Un alt punct dificil al negocierilor este controlul planurilor de reformă prin care statele vor obţine aceste fonduri.
Una dintre propuneri este ca respectarea statului de drept să fie o condiţie, dar acest lucru este contestat de Polonia şi Ungaria.