Primul raport al comisiei PSD care monitorizează activitatea Guvernului Grindeanu

Precizări de la PSD privind comisia care monitorizează activitatea Guvernului Sorin Grindeanu.

Comisia, formată din mai mulți lideri PSD, printre care Liviu Dragnea, Mihai Fifor, Marian Neacșu, Gabriela Firea și Șerban Nicolae, a prezentat un prim raport de monitorizare.

Raportul menționează că mare parte din promisiunile electorale ale PSD au fost realizate.

Totuși se menționează și un obstacol major: legea bugetului a fost întârziată din cauza presiunilor la care a fost supus Guvernul Grindeanu în urma ordonanței 13. Acest lucru i-a afectat agenda premierului, a declarat purtătorul de cuvând al PSD, Adrian Dobre, cel care a prezentat documentul.

„Pentru primul trimestru al anului 2017 aveam un număr de 54 de promisiuni asumate în campania electorală şi în programul de guvernare şi din acestea, până în acest moment, au fost realizate 38. Asta înseamnă că avem peste 70% procent de realizare. Este un rezultat foarte bun şi asta arată că guvernul a reuşit să ţină pasul cu calendarul de implementare pe care şi l-a propus, deşi au fost trei obstacole majore care au obstrucţionat mai mult sau mai puţin actul de guvernare. Primul a fost întârzierile în numirea primului ministru, al doilea – tergiversarea adoptării legii bugetului de stat şi al treilea a fost reprezentat, în mod evident, de presiunile la care guvernul a fost supus în urma Ordonanţei 13 şi care a reclamat o bună parte din timpul primului ministru”, a declarat Adrian Dobre, citat de news.ro.

Social-democratul amintește și care sunt prioritățile majore ale Guvernului în acest moment: legea prevenţiei, legea salarizării unitare şi Departamentul pentru debirocratizare.

Despre Legea prevenţiei: ”România nu a avut de la Revoluţie până în momentul de faţă o asemenea reformă fiscală. Este pentru prima dată când autorităţile statului se vor afla într-o relaţie de parteneriat cu mediul de afaceri. Legea prevenţiei aşază controlul fiscal pe o bază sănătoasă.  Scopul activităţii de control este confirmarea, nu amendarea. Este o măsură care va sprijini în mod clar capitalul autohton”.

Despre legea salarizării unitare: „este o lege extrem de importantă şi o iniţiativă extrem de curajoasă a guvernării PSD. Vrem să stabilim un etalon echitabil de salarizare între toţi funcţionarii din sistemul public şi să facem astfel încât dezechilibrele majore sistemice să dispară. Nu este vorba numai de salarii, ci şi de plan de carieră”.

Despre Departamentul de debirocratizare: ”tot ceea ce va face el va avea au un impact major asupra vieţii oamenilor şi va îmbunătăţi calitatea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. Două lucruri importante îşi propune acest departament: realizarea până la finalul primului trimestru a unui nomenclator al taxelor din România în care vor fi cuprinse toate taxele fiscale şi parafiscle. În afară de necesitatea de a avea o imagine completă şi clară a acestor taxe, va fi un instrument important astfel încât Guvernul să poată analiza aceste taxe fiscale şi parafiscale în vederea continuării simplificării taxării. A doua misiune majoră este aceea de a implementa dispoziţiile necesare astfel încât pe parcursul anului viitor să putem ajunge ca toate taxele din România să poată fi achitate şi online. Instituţiile care nu pot oferi şi plata taxelor online nu vor mai putea percepe taxa respectivă”.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, a mai declarat că această comisie nu va interveni în activitatea guvernamentală şi nu va da dispoziţii privind modul în care se iau deciziile în Guvern.

„Comisia nu intervine în activitatea guvernamentală. Comisia de monitorizare nu face analize şi nu dă dispoziţii privind modul în care se iau deciziile în guvernul României. Comisia este interesată de două lucruri: realizarea obiectivelor asumate de PSD în campania electorală şi în programul de guvernare şi raportarea Executivului la problemele cetăţenilor. Ceea ce se întâmplă în ministere, felul în care se iau deciziile, modul de implementare, strategiile toate acestea ţin exclusiv de decizia primului ministru şi a echipei sale”, a spus Adrian Dobre.

Adrian Dobre a adăugat că „premierul Grindeanu şi echipa sa au libertate totală de decizie în guvern”.

„Nu amestecăm lucrurile. Comisia nu ia decizii politice. Este doar o echipă de monitorizare şi analiză. Deciziile politice se iau în forurile de conducere a partidului”, a mai spus acesta.

Comisia PSD ar urma să facă o evaluare periodică a Guvernului la sfârșitul fiecărui trimestru.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS