Primul focar de gripă aviară, confirmat în Cehia

Gripa aviară se extinde. Cehia a raportat primul focar din ultimii 3 ani, după ce virusul a fost confirmat la o fermă de păsări.

Virusul înalt patogen, de tip H5N8 a fost ucis 6 păsări aflate într-o fermă din Cehia, iar autoritățile spun că au luat imediat măsuri de prevenție.

Și Slovacia a raportat primul focar de gripă aviară din 2016 și pînă acum, iar în Ungaria, virusul a fost depistat la o fermă de curcani din nord-vestul țării și la o fermă rațe din estul țării, la aproape 30 de kilometri de granița cu România. Autoritoritățile ungare au impus restricții de transport pentru a împiedica răspândirea virusului și  precizează că acesta nu a cauzat infecție la oameni, în Europa. În plus, ne asigură că produsele din carne de pasăre din Ungaria sunt sigure pentru consum.

De altfel, produse din carne de curcan din Ungaria au ajuns și în România, prin județul Bihor. În urma unei notificări primite de la Comisia Europeană despre aceste alimente, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a cerut retragerea de la comercializare și incinerarea acestora.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS