Confidenţialitate

Primul caz de pestă porcină, confirmat în Dâmbovița

Pesta porcină africană a ajuns în judeţul Dâmboviţa, iar autorităţile au convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, a declarat directorul DSVSA Dâmboviţa. Autorităţile au fost alertate după ce unui localnic din Lucieni i-au murit doi porci.

Potrivit DSVSA, s-a luat măsura uciderii porcinei din gospodăria afectată. În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit: o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Până la acest moment, nu au mai notificate alte cazuri de îmbolnăvire sau mortalitate în gospodării sau în exploatații de tip comercial, de pe raza județului. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar, DSVSA județene sau autorităţilor locale.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

Între timp, cei care și-au pierdut locurile de muncă din cauza pestei porcine vor primi bani de la stat, care nu vor fi impozitați. Timp de 6 luni vor încasa câte 500 de lei.

Sunt persoanele care lucrau în fermele în care a ajuns virusul pestei și care au fost concediate pentru că porcii sunt omorâți.

Cea mai mare fermă de porci din România și a doua din Europa a fost nevoită să-și închidă porțile pentru că va sacrifica toți porcii – peste 100.000.