Confidenţialitate

Primul avion spion NATO a ajuns marți la baza militară aeriană de la Otopeni. 3 aeronave AWACS vor fi relocate din Germania în România | VIDEO

Primul avion spion al NATO a aterizat azi la baza militară aeriană de la Otopeni. Un al doilea este așteptat în această seară. Potrivit unor surse militare, în total 3 astfel de aeronave AWACS – vor fi relocate din Germania în România. Ele vor executa, în următoarele săptămâni, zboruri de recunoaştere şi supraveghere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În contextul războiului din Ucraina, NATO va monitoriza activitatea militară pe flancul estic, cu ajutorul aeronavelor AWACS, care vor transmite informații despre orice mișcare tactică și operațională de la granița Aliantei.

Supranumite „Ochii din cer” ai NATO, avioanele Boeing AWACS sunt specializate în cercetare și alarmare imediată și pot detecta orice țintă aflată pe o rază de 400 de kilometri. Ele zboară la o altitudine de aproximativ 10.000 de metri cu o viteză de 800 de kilometri/h, având o autonomie de zbor de 10 ore.

„În țara noastră, aeronavele AWACS vor contribui la realizarea unei imagini operaționale complete asigurând avertizare timpurie și întărirea capacității de reacție a Alianței”, a spus generalul Daniel Petrescu, Șeful statului Major al Apărării.

NATO are 14 astfel de avioane-radar – staționate în Germania, în baza de la Geilenkirchen.

Totodata, aproximativ 180 de militari NATO vor fi dislocați în România pentru această misiune, anunță ambasada Germaniei la București. Misiunea va fi condusă de un general german.

Sursa foto: Ministerul Apărării Naționale

Citește și: Avioanele de recunoaștere ale NATO ajung în România, unde ar urma să rămână câteva săptămâni | VIDEO