Confidenţialitate

Miercuri, vor fi eliberate primele cărți electronice de identitate

Primii români își vor primi miercuri, 8 septembrie, noile cărți electronice de identitate, documentul urmând să înlocuiască actualele cărți de identitate până în luna august a anului 2031.

Programul pilot pentru implementarea acestui document a fost lansat la Cluj-Napoca în data de 2 august.

Evenimentul va avea loc la Direcția de Evidență a Persoanei din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, unde 24 de persoane vor intra, în premieră în România, în posesia noilor cărți de identitate.

Până la finalul acestui an, la Cluj urmează să fie emise circa 5.000 de cărți electronice de identitate, iar prioritate vor avea persoanele cărora urmează să le expire actualele buletine.

Programul pilot de la Cluj va dura 18 luni, urmând ca, în baza datelor colectate, emiterea noilor documente de identitate să fie extinsă la nivelul întregii țări.

De asemenea, cetățenii vor avea posibilitatea să aleagă între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic. Singura diferență va fi că el nu va stoca imaginile faciale și amprentele. O altă diferență majoră este că, în baza lui, nu se va putea călători în străinătate, statele Uniunii Europene impunând condiția folosirii buletinului biometric.

Foto: Transilvania Reporter