Confidenţialitate

Primele trenuri cumpărate de România în ultimii 15 ani vin din Franța. Când ajunge în țară prima garnitură | AUDIO

România cumpără primele trenuri în ultimii 15 ani. Garniturile vor fi achiziționate de la societatea Alstom din Franța, iar contractul de 263 de milioane de euro, fără TVA, prevede și mentenanța lor pe o perioadă de 15 ani. Noile trenuri vor avea o viteză maximă de 160 de km/h, iar prima garnitură ar putea ajunge în țara noastră la finalul anului viitor.

Fiecare tren nou care va fi livrat de firma Alstom va avea 6 vagoane care asigură 350 de locuri pe scaune. Trenurile vor fi dotate cu zonă pentru călătorii cu dizabilități, aparate automate de bilete și aparate de compostat, zonă de bar sau bistro, sisteme de climatizare și conexiune wireless.

Noile trenuri vor asigura conexiunea dintre București și Arad, Timișoara, Cluj, Brașov, Iași, Suceava, Craiova, Târgu Jiu, Galați și Constanța, transmite Ministerul Transporturilor.

Contractul semnat între Alstom și Autoritatea pentru Reformă Feroviară prevede și că prima comandă, de 20 de trenuri, poate fi suplimentată cu alte 17 garnituri. Ceea ca va face ca valoarea totală a contractului să ajungă la 748 de milioane de euro, fără TVA și o perioadă de mentenanță extinsă, de 30 de ani pentru toate trenurile.

Prima garnitură va ajunge în Romînia la finalul anului 2023. Toate cele 37 de trenuri vor fi livrate până la finalul lui 2024, arată datele ministerului Transporturilor.

Ultima achiziție de trenuri noi – Săgeata Albastră – datează din 2004.

Sursa foto: Alstom

Citește și: Sorin Grindeanu: Biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.