Confidenţialitate

Primele rezultate privind concentrația dezinfectanților Hexi Pharma, așteptate astăzi

Autorităţile aşteaptă, astăzi, primele rezultate ale testelor efectuate pentru stabilirea concentraţiei pe care o au dezinfectanţii companiei Hexi Pharma. O anchetă jurnalistică a dezvăluit recent că produsele ar fi mult diluate. Analizele sunt realizate de specialiştii ICECHIM.

Potrivit premierului Dacian Cioloş, totodată ministru interimar al Sănătăţii, în zilele următoare, se vor preleva probe de la celelalte firme producătoare care livrează soluţii dezinfectante în spitalele din România.  

Guvernul ar urma să actualizeze, în şedinţa de astăzi, regulile privind achiziţia şi controlul calităţii pentru produsele livrate în spitale, inclusiv un ordin care vizează partea de teste legate de infectii nozocomiale, care datează din 1982.

Procurorii fac propria anchetă în afacerea dezinfectanţilor. Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma, a fost audiat la Parchetul General.

Invitată la Interviurile Europa FM, şefa Direcţiei Anticorupţie a spus că instituţia a început numeroase anchete în domeniul sănătății, inclusiv în legătură cu achizițiile din spitale. Potrivit Laurei Koveși, dosarele vizează infracțiuni comise de președinți de Consilii Județene, de directori de spitale sau de secretari de stat din Ministerul Sănătății. DNA are competenţe doar în această privinţă.

Laura Kovesi a evitat să spună dacă a primit sesizări de la Serviciul Român de Informaţii despre neregulile din sistemul sanitar. Conducerea SRI susţine că situaţia era cunoscută de mai mulţi ani şi că reclamat acest lucru instituţiilor abilitate.