Confidenţialitate

Primarul Timișoarei, amendat de Curtea de Conturi pentru că ar fi încercat să blocheze un audit

Edilul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, are de plătit 1.500 de lei pentru ca a încercat să blocheze un control făcut de auditori legat de contractul cu o firmă de avocatură. În același timp, reprezentanții au constat că o parte din serviciile făcute de avocații angajați de Primăria Timișoara au fost decontate ilegal. Primarul a refuzat să comenteze deocamdată și amenda și acuzațiile.

În raportul întocmit de auditorii Curții de Conturi se precizează că primarul Dominic Fritz a refuzat timp de o lună să ofere documentele cerute și, mai mult, nici nu a răspuns la întrebarile adresate de reprezentanții autorității de control, deși legea este foarte clară în acest sens.

Edilul șef a trimis în cele din urmă documentele solicitate cu doar câteva ore înainte de încheierea auditului, deși acestea i-au fost cerute încă din prima săptămână a verficărilor făcute la primărie. Ceea ce a dus la aplicarea amenzii în sarcina primarului Fritz.

Investigațiile făcute de reprezentanții Curții de Conturi au vizat un contract de consultanță juridică încheiat de primărie cu o firmă de avocatură din București care urma să ofere soluții pentru salvarea companiei de termoficare locală aflată acum în insolvență.

În urma verificărilor s-a stabilit că s-au plătit ilegal zeci de mii de lei către firma de avocatură pentru activități care nu făceau obiectul contractului dar și peste 100.000 de lei, plăți fără documente justificative.

De asemenea, mai spun auditorii Curții de Conturi Timișoara, nu s-a putut stabili cine a elaborat caietul de sarcini și invitația de participare la cumpărarea de servicii juridice care a stat la baza achiziției și derularii contractului cu firma de avocatură din București, contract a cărui valoare se ridică la peste 1 milion de lei fără TVA.

Citește și: Guvernul vrea creșterea salariilor și pensiilor, dar cu o analiză înainte. Gorghiu: „Unii lideri deschid tolba populismului de dimineața până seara”

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu