Primarul oraşului moldovean Bălţi, Renato Usatîi, a fost reţinut

Primarul oraşului moldovean Bălţi, Renato Usatîi, a fost reţinut pe aeroportul din Chişinău, la întoarcerea din Rusia. Potrivit site-ului de ştiri Unimedia, între agenţii de pază şi simpatizanţii lui Usatîi au avut loc altercații.

Renato Usatîi a fost dus la Procuratura Generală din Republica Moldova, pentru audieri. El este unul dintre organizatorii mitingurilor proruse de la Chişinău, care cer demisia Guvernului proeuropean condus de Valeriu Streleţ, a preşedintelui Nicolae Timofti şi alegeri parlamentare anticipate.

Liderul formaţiunii proruse Partidul Nostru plecase marţi în Rusia după ce Procuratura Generală incepuse sa-l ancheteze penal pentru încălcarea dreptului la secretul corespondenţei.

Renato Usatîi a publicat online înregistrări ale convorbirilor telefonice dintre fostul premier Vlad Filat şi omul de afaceri Ilan Shor, precizând că a interceptat discuţiile cu o aplicație-spion pentru telefoane mobile pentru a arăta că aceştia sunt complici.

Usatîi, care este și primarul oraşului Bălţi, s-a mai lăudat că are înregistrări şi cu discuțiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleț, ale fostului premier Iurie Leancă și ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Politicianul prorus a mai dezvăluit că Vlad Filat ar fi încercat să-l convingă pe Ilan Shor, primar al oraşului Orhei, să-și asume toată vina pentru furtul banilor din sistemul bancar al Republicii Moldova și să fugă în Israel. Cei doi ar fi plănuit ca Vlad Filat să fie ulterior ales în funcția de președinte al Republicii Moldova, iar după câteva luni de mandat l-ar fi chemat pe Shor înapoi în țară. În prezent, Vlad Filat este în arest preventiv pentru luare de mită şi fraude.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS