Confidenţialitate

Primarul orașului Alba-Iulia, Gabriel Pleşa: Actualele reguli penalizează orașele care testează mult | AUDIO

Primarul orașului Alba Iulia cere Guvernului și autorităților competente să reanalizeze modul în care se impune aplicarea scenariului roșu pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2, astfel încât să fie luat în calcul şi numărul de teste efectuate.

În opinia sa, o soluţie ar fi ca în localităţile în care se testeaza mai mult, scenariul roşu să fie impus abia de la incidenţa de 5 la mie, nu de la 3 la mie, cât e în prezent pentru toata lumea.

Primarul Gabriel Pleşa atrage atenția că, în caz contrar,  sunt penalizate orașele care fac multe testări (deși ele ajută la evaluarea situației reale)  și sunt încurajate localitățile care testează puțin.

În acest moment, orașul Alba Iulia are o incidență de peste 4 cazuri la mia de locuitori, dar autoritățile testeaza activ populatia, facand mai mult de o mie de teste pe zi Primarul Gabi Pleșa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, industria ospitalitatii este tot mai afectată de numeroasele inchideri si redeschideri decise de actualele scenarii. Încă de la începutul acestui an, reprezentații HoReCa din Alba Iulia au solicitat Prefecturii Alba să facă demersuri la Guvernul României pentru modificarea pragului de închidere a localurilor și a restaurantelor, de la indicele de 3 la mie măcar la cel de 4 la mie.

Vreme de mai multe luni, Alba Iulia s-a situat sub 4 infectări la mia de locuitori dar a oscilat frecvent când sub, când peste 3 la mie.

Potrivit Danei Nanu, unul dintre acționarii unui restaurant din oraș, din martie 2020 și până acum, au închis și deschis de 8 ori, chiar și de 3 ori în interval de doar două săptămâni. Și așa, abia dacă supraviețuiau funcționând la 30% din capacitate, în scenariul galben, dar închiderile și dechiderile repetate au dus la pierderi suplimentare, mai ales pentru cei din alimentația publică, care au pe stoc produse perisabile.