Confidenţialitate

Primarul Chișinăului, plasat pentru 72 de ore, în arestul Centrului Anticorupție

Primarul municipiului Chişinău a plasat pentru 72 de ore în arestul Centrului Național Anticorupție, după ce a fost acuzat de trafic de influență.
Chiroacă a fost dus aseară la audieri, iar în această dimineață a fost reținut.

Procurorii anticorupție din Republica Moldova susțin că primarul Dorin Chirtoacă ar fi intervenit ilegal în proiectul a construire a parcărilor din Chișinău.
Astfel, Chirtoacă i-ar fi dat indicaţii viceprimarului capitalei, care era preşedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau să implementeze proiectul să semneze contractul cu o anumită firmă, fără avizul Consiliului municipal.
Totodată, contrar legislaţiei şi urmărind un scop infracţional, primarul municipiului Chişinău ar fi avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, între primărie și firma respectivă.
La rândul său, această companie ar fi devenit câştigătoare în urma unor acţiuni concertate dintre responsabili din Primăria Capitalei, agenţi economici şi omul de afaceri care gestiona din umbră firma.
Drept răsplată, spun magistrații de la Chișinău, primarul și intermediarul dintre el și companie, respectiv şeful Direcţiei Transport Public din Primărie, se alegeau cu un sfert din veniturile unei alte companii, un offshore din Cipru, creat special pentru a masca presupusa mită.

” Pe parcursul anchetei, au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câştigătoare şi şeful Direcţiei transport public şi căi de comunicaţii a Primăriei – întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitaţiei, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar şi un „bonus” pentru serviciile prestate. În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înţelegerii prealabile dintre omul de afaceri şi şeful Direcţiei transport public, ultimul având rolul de intermediar dintre businessman şi primar, responsabilul de la Primărie este sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26 la sută. Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26 la sută din veniturile companiei era acea mulţumire pentru semnarea contractului de parteneriat public privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH şi Primăria capitalei, dintre care 13 procente îi reveneau primarului şi alte 13 la sută şefului Direcţiei transport public şi căi de comunicaţie”, spun procurorii moldoveni.

Astfel, prin acţiunile sale, primarul ar fi comis trafic de influenţă, infracţiune care se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani.
Până acum, şapte persoane au fost reţinute în dosarul parcărilor cu plată, inclusiv viceprimarul municipiului Chişinău.