Primarul capitalei, Sorin Oprescu, reținut de procurorii DNA. Procurorii îi percheziționează casa din Ciolpani

ACTUALIZARE: Primarul capitalei, Sorin Oprescu, reţinut în noaptea de sîmbătă spre duminică de DNA pentru luare de mită, asistă la percheziţiile care au loc la casa lui de la Ciolpani, judeţul Ilfov.

Agenția Națională de presă (Agerpres) scrie că primarul ar fi avut asupra sa o parte din bani în momentul reținerii și că altă parte ar fi fost găsită la domiciliul său.

De asemenea, persoana care l-a denunțat l-ar fi filmat în timp ce primea mita.

Avocatul lui Sorin Oprescu, Alexandru Chiciu, susține că a fost mandatat de clientul său să precizeze că primarul “nu a cerut niciodată bani nimănui, nici direct, nici prin intermediari”.

Procurorii DNA fac alte percheziţii la Primărie, la instituţii din subordinea acesteia şi sediile unor firme, potrivit unor surse judiciare.

Vizate de percheziţii ar fi departamentele de licitaţii, cel economic şi cel tehnic din Primărie.

Alte percheziţii au loc la instituţii din subordinea primăriei, respectiv la Administraţia Cimitirelor şi la Centrul Cultural “Palatele Brâncoveneşti” de la Mogoşoaia.

La sediul central al Direcției Anticorupție sunt audiați, de asemenea, mai mulți dintre subordonații primarului.

Prim-vicepreședintele PNL Cristian Bușoi a declarat că se impune demisia lui Oprescu din funcția de primar dacă acesta va fi arestat și dacă acuzațiile vor fi confirmate de instanță.

Reținut

Primarul general al capitalei, Sorin Oprescu a fost reținut, azi-noapte, de procurorii DNA.

El este acuzat de luare de mită.

Sorin Oprescu ar fi primit 25,000 de euro.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 06.09.2015, ora 00.33, până la data de 07.09.2015, ora 00.33, a inculpatului OPRESCU SORIN MIRCEA, primar al municipiului Bucureşti, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită.”, anunță DNA.

Potrivit procurorilor, ”în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, la care a aderat şi Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din Municipiului București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea Primarului trebuia să remită o parte din profitul brut realizat din execuția acelor contracte, cu titlul de mită, unor factori de decizie din cadrul primăriei.”

”Astfel, executantul păstra pentru sine între 30% şi 33% din profitul brut, iar diferența era remisă funcționarilor din cadrul aparatului primarului Municipiului București, cu titlul de mită, un procent de 10% din valoarea contractului fiind cerut pentru inculpatul Oprescu Sorin Mircea.

Concret, membrii grupului, persoane cu funcţii de conducere din cadrul a două instituţii publice din subordinea Primarului Municipiului București facilitau câștigarea contractului, vorbeau cu angajaţii din subordine să accepte documentația de atribuire, precum și să aprobe și dispună efectuarea plății facturilor emise de firmele respective, foarte repede față de momentul facturării, totodată solicitând sume de bani pentru persoane cu funcții de conducere în aparatul Primarului Municipiului București, precum și pentru Primar.”

Percheziții

Potrivit procurorilor anticorupţie, sîmbătă, în baza unei înţelegeri prealabile cu şeful unei instituţii publice din subordinea Primăriei şi o persoană de încredere a primarului, Oprescu ar fi primit 25,000 din 60,000 de euro pretinşi  din partea mai multor denunţători.

Primarul Capitalei va fi dus, duminică, la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

În ultimul an au fost vizați de cercetările DNA consilierul personal al primarului, dar şi un director din Primăria Capitalei.

În 26 iunie, consilierul Solomon Wigler a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită 204,000 de euro pentru intervenţii în aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale necesare construirii a trei supermarketuri.

Pe 19 decembrie 2014, şeful Direcţiei generale de infrastructură şi servicii publice (DGISP) din Primăria Capitalei, Mădălin Dumitru, a fost trimis în judecată pentru că a primit bani şi bunuri ca să acordae contracte de lucrări publice.

Solomon Wigler şi Mădălin Dumitru au fost suspendaţi din funcţie.

Născut în 1951, Sorin Oprescu este primar al Bucureștiului din iunie 2008.

Aabsolvit Facultatea de Medicină Generală Bucureşti și este medic specialist chirurg.

Membru al PDSR şi apoi al PSD, el a fost, din iulie 2006, preşedintele filialei din București a formațiunii.

A renunțat la funcție după cîteva luni, pentru că pierduse în fața lui Mircea Geoană competiţia pentru funcţia de preşedinte al partidului.

În aprilie 2008 a demisionat și din PSD, ca să candideze ca independent la Primăria capitalei.

 

Averea primarului

Potrivit declaraţiei sale de avere, Sorin Oprescu are două terenuri intravilane, în Ciolpani şi în Predeal, o vilă şi un apartament, precum şi obiecte de artă și de cult şi bijuterii în valoare de 91,000 de euro.

În conturile sale se află are aproximativ 156,000 de lei şi 33,000 de euro.

Terenul din Ciolpani, judeţul Ilfov, are o suprafaţă totală de 1,000 de metri pătraţi, iar cel din Predeal – 500.

Sorin Oprescu mai are în Ciolpani şi o casă de locuit, de 480 de metri pătraţi.

El e, de asemenea, proprietarul unui apartament de 172 de metri pătraţi în Bucureşti.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS