Primarii, Ministerul Muncii si serviciile secrete vor primi mai multi bani la rectificarea bugetara

În schimb, Guvernul taie din bugetele ministerelor Sănătății și Educației.

Guvernul pregătește a doua rectificare bugetară a anului. Potrivit documentului, marii câștigători vor fi primarii, care urmează să primească de alegeri peste două miliarde de lei. Astfel, edilii vor obține peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă 1 miliard lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală şi aproximativ 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport. Sumele alocate primarilor sunt cu mult peste cele prevăzute la rectificările din alți ani.

De fonduri suplimentare vor beneficia și serviciile de informații. Astfel, SRI va obține peste 67 de milioane de lei, Serviciul de Informaţii Externe – 27 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază – aproape 19 milioane, iar Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: 50.000 lei.

De asemenea, bugetele a şase ministere vor creşte în urma rectificării. Cei mai mulți bani ajung la Ministerul Muncii: 1,2 miliarde de lei, în timp ce Ministerul de Interne primește peste 250 de milioane de lei.

În schimb, Guvernul taie din bugetul de stat al Preşedinţiei și ministerelor Educaţiei, Culturii, Agriculturii, Mediului, Transporturilor și Sănătății. Totodată, executivul taie aproape 4 miliarde lei cheltuielile bugetului de stat prin care sunt cofinanţate proiecte cu fonduri europene, din care peste un miliard de lei de la autostrăzi.