Confidenţialitate

Primăria Capitalei vrea să dea încă 25.000 de vouchere pentru cumpărarea de biciclete

Primăria Capitalei vrea să mai acorde 25.000 de vouchere în valoare de 500 de lei pentru cumpărarea de biciclete. Este vorba despre un proiect de hotărâre, ce va fi discutat săptămâna viitoare în Consiliul General.

Directia de Mediu din Primaria Capitalei propune suplimentarea numarului de vouchere pentru biciclete, dupa ce cele 5.000 de vouchere pe care Primaria le-a impartit inițial s-au dat ca pâine caldă. Mii de bucureșteni au stat la rând sau au trimis solicitari pe mail pentru a pune mâna pe un voucher de 500 de lei. În total, aproape 18.000 de cereri au fost primite, dintre care 14.500 au venit pe mail.

”Succesul proiectului răspunde nevoilor oraşului de a implementa măsuri de reducere a poluării aerului prin folosirea mijloacelor de transport non-poluante”, se arată în expunerea de motive a proiectului ce va fi dezbatut săptămâna viitoare de consilierii generali ai Capitalei.

Iniţiatorii precizează că voucherele care vor putea fi distribuite anul acesta vor fi finanţate din bugetul pe anul 2017, eventual printr-o rectificare bugetară. Restul voucherelor care urmează să fie declarate valide în 2018 vor fi finanţate din bugetul pe anul viitor.

Cu voucherul de la Primariei se pot cumpara biciclete simple sau electrice, trotinete sau dispozitive de tip Segway.

Ce spun bicicliștii din Bucuresti?

Bicicliștii din Capitală se plâng, însă că Bucureștiul nu are suficiente piste de biciclete pentru a încuraja într-adevăr mersul pe două roți.

Am stat de vorbă cu Irina Zamfirescu, voluntar în cadrul Organizației pentru Promovarea Transportului Alternativ în România. “În momentul de față, din păcate, în București, mersul pe bicicletă este încă văzut ca un sport relativ extrem, tocmai pentru că nu există această infrastructură. Tot ce avem este pe Victoriei, Buzești și pe Prezan, dintre care doar cea de pe Victoriei se apropie, cât de cât, de normele de siguranță”, spune Irina Zamfirescu.

În plus, de la începutul mandatului primăriței Gabriela Firea, nu au mai fost construite piste de biciclete în plus. De asemenea, stăm prost și la capitolul benzi dedicate transportului public.