Confidenţialitate

Primăria Capitalei înființează un departament care să grăbească refacerea clădirilor cu bulină roșie

Primarul general al Capitalei cere Guvernului și Parlamentului să modifice de urgență legislația privind refacerea clădirilor cu bulină roșie care riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur major.

“Mai întâi, fac apel la Guvernul României şi la Parlament, pentru a îmbunătăţi legislaţia privind clădirile cu risc seismic, deoarece unul dintre motivele din cauza căruia nu s-au făcut mai multe consolidări este refuzul proprietarilor de a părăsi clădirile cu bulină. Poate fi justificată atitudinea lor şi prin faptul că primăria nu le-a oferit concret o situaţie stabilă referitoare la timpul cât locatarii vor fi mutaţi în alte locuinţe pe timpul consolidărilor, precum şi preţul, considerat destul de mare, al acestei operaţiuni. Bucureştiul este Capitala ţării, prin urmare, nu poate fi responsabilitatea doar a Primăriei Generale a Capitalei”, a spus Firea.

De asemenea, Gabriela Firea a anunță înființarea unui departament special pentru consolidarea clădirilor șubrede. Aici vor lucra angajați ai Primăriei care până acum, aveau și alte responsabilități.

În București, 183 de clădiri situate mai ales centru au fost deja încadrate în clasa I de risc seismic – pericol public. Alte aproape 600 au fost încadrate în clasele I, II, III și IV și nu se știe dacă vor rămâne sau nu în picioare în cazul unui seism major.

Dintre acestea, doar 75 au fost consolidate.

Gabriela Firea spune că până la modificarea legislației, Primăria va fi mai fermă cu acei proprietari care refuză să plece din locuințele care trebuie consolidate. În acest moment, cei care nu vor să plece din casele șubrezite apelează la instanțele de judecată și astfel, Primăria nu poate începe consolidarea. Primarul îi avertizează pe proprietarii care tergivesează consolidarea că vor fi amendați.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Prioritate la consolidare vor avea clădirile construite înainte de 1940 cu cel puțin cinci etaje situate mai ales în Centrul Vechi și pe calea Victoriei.

Primarul general al Capitalei spune că fiecare metru pătrat de construcție consolidată ar putea costa între 270 și 450 de euro.

Gabriela Firea îi avertizează pe constructorii care se vor înscrie la licitații că riscă penalizări mari dacă nu vor respecta termenele asumate.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru proprietarii care vor trebui să lase libere locuințele pe perioada consolidării, Primăria Capitalei are disponibile 84 de apartamente în centrul Capitalei.