Primăria Capitalei ia bani de la infrastructură și suplimentează bugetul pentru biserici și monumente

O nouă rectificare bugetară este discutată joi în ședința Consiliului General.

Fondurile de la infrastructură vor fi reduse cu 175 de milioane de lei, în cazul în care consilierii votează joi în favoarea proiectului de rectificare bugetară propus de primarul general, Gabriela Firea.

În schimb, va fi suplimentat cu aproape 17 milioane de lei bugetul pentru biserici şi monumente, potrivit proiectelor aflate pe ordinea de zi a CGMB.

De asemenea, municipalitatea vrea să majoreze cu până la 400 de milioane de lei capitalul social pentru societăţile proprii, care fac parte din Holdingul Municipal „Bucureşti – Capitală europeană”. Tot pentru acestea vrea sa acorde împrumuturi în valoare totală de aproximativ 130 de milioane de lei.

Tot joi se votează reducerea bugetului alocat pentru înfiinţarea de noi subunităţi de pompieri în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, de la 3 milioane de lei la 298.000 de lei. Bani se taie si de la de echipamente şi maşini pentru pompieri, de la 54,5 milioane de lei, la 11,6 milioane de lei.
Ar urma să se ia bani şi de la salubritate – peste 16,5 milioane de lei, iar bugetul pentru colectarea, tratarea şi distrugerea deşeurilor va fi redus cu peste 3 milioane de lei.

Conform proiectului de hotărâre, fondurile vor fi reduse şi la secţiunea transporturi, astfel că, în loc de aproape 1,1 miliarde de lei, vor fi alocaţi puţin peste 9,1 milioane de lei. Sunt taiate si bugetele pentru parcărilor subterane din Piaţa Constituţiei, de la Sala Palatului şi din în Piaţa Rahova. Astfel, dintr-un total de aproape 8 milioane de lei, Primaria vrea sa aloce adoar 400 de mii de lei.

Iar proiectul privind traseul prioritar pietonal şi de biciclişti va beneficia de doar 100.000 de lei, redus de la 3,5 milioane de lei.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea sustine, într-un comunicat de presă, că municipalitatea „nu taie bani de la proiectele de infrastructură sau investiţii”, ci este vorba de o rectificare bugetară conform legislaţiei în vigoare, care ţine cont de etapizarea proiectelor în curs”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS