Confidenţialitate

Primăria Capitalei, cerere la Ministerul Culturii pentru desfiinţarea Cathedral Plaza

Primăria Capitalei anunţă că a trimis o cerere către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale pentru eliberarea avizului necesar desfiinţării clădirii de birouri Cathedral Plaza.

Precizarea vine după ce Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti a spus, joi, că decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate.

„Afirmaţia potrivit căreia “decizia Primăriei Municipiului Bucureşti de a aloca fonduri pentru stabilirea modalităţilor de desfiinţare a construcţiei Cathedral Plaza este o procedură fără finalitate” este hazardată şi profund nedreaptă”, susţine municipalitatea ca răspuns la mesajul Arhiepiscopiei şi spune că aceasta „ar trebui să ştie foarte bine că o sentinţă judecătorească nu poate fi adusă la îndeplinire prin încălcarea legii”.

Săptămâna trecută, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti Ioan Robu a declarat că, în opinia sa, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, “fuge de obligaţia de a da decizia de demolare” în cazul Cathedral Plaza, el explicând că în această problemă nu s-a ajuns la niciun acord. El a spus că există o hotărâre definitivă de demolare a imobilului, dar că în această problemă nimeni nu vrea să facă primul pas.

Primăria Capitalei anunţa, tot săptămâna trecută, că au fost iniţiate demersurile pentru punerea în aplicare a Sentinţei nr. 2520/28.06.2012 privind desfiinţarea construcţiei de birouri Cathedral Plaza, pentru identificarea modalităţilor de demolare şi a costurilor fiind demarate, în anii precedenţi, două proceduri de achiziţie publică, anulate, însă, prima pentru lipsa unor oferte conforme, iar cea de-a doua pentru că nu s-a prezentant nici un ofertant.

La rândul lor, reprezentanţii Millennium Building Development (MBD), firma care deţine Cathedral Plaza, au spus că hotărârea de demolare a clădirii de birouri Cathedral Plaza a fost pronunţată într-un proces în care proprietarul clădirii nu a fost parte chemată în judecată şi nu s-a putut apăra, iar Primăria Capitalei are obligaţia de a “legaliza” clădirea. MBD precizează că, “în cazul absurd al demolării”, costurile s-ar ridica la 70 de milioane de euro, care ar trebui suportaţi de municipalitate.

Acesta mai susţine că Primăria Capitalei are obligaţia de a legaliza clădirea, în acest sens fiind depuse 19 expetize realizate de universităţi şi experţi, din care reies legalitatea actelor, calitatea construcţiei, protejarea monumentului, imposibilitatea de a dărâma clădirea fără afectarea monumentului.

Proprietarul Cathedral Plaza mai spune că, “în cazul absurd al demolării”, costul estimat ar fi de 70 de milioane de euro, sumă care ar trebui suportată de Primăria Capitalei.