Confidenţialitate

Prima zi de înscriere la vaccinarea anti-COVID, un coșmar pentru bolnavii cu boli cronice | AUDIO

“Dezastruos e puțin spus!” Așa descrie președintele Alianței Pacienților cu Boli Cronice felul în care a decurs prima zi de înscriere în programul de vaccinare.

Cezar Irimia consideră că cel mai frustrant este pentru pacienții în vârstă:

„Chiar ajutați de copii, de nepoți, tot nu au reușit să se înregistreze.

Pacienții mai în vârstă consideră că este o bătaie de joc la adresa lor și chiar sunt disperați pentru că sperau să scape de o grijă în plus față de boala pe care ei trebuie să o gestioneze zilnic.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe lângă site-ul care s-a blocat constant, pacienții cu boli cronice mai avut la dispoziție și o linie telefonică special inființată pentru cei care vor să se vaccineze.

Și în acest caz, a fost nevoie de răbdare și noroc, spune Cezar Irimia:

„Nu răspunde nimeni sau prezintă aproape permanent ocupat, iar în momentul când sună nu răspunde nimeni și pacienții așteaptă să li se răspundă până sunt dați afară de temporizarea echipamentului care are acel număr.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În fine, există și posibilitatea ca pacienții cu boli cronice să se înscrie pe listele de vaccinare apelând la medicul de familie. Numai că și medicii de familie trebuie să se înscrie la rândul lor pe site-ul vaccinare-covid.gov.ro:

„Medicii de familie întâmpină aceleași greutăți la înscrierea în această platformă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

La nivel național, peste 300.000 români s-au programat pentru vaccinare în etapa a II-a. În București s-au programat peste 62.000 oameni, și până la sfârșitul lunii, nu mai sunt locuri libere.

Pe platforma vaccinare-covid.gov.ro au intrat 107.000 utilizatori unici. În medie, fiecare a încercat să se programeze la vaccinare de 24 de ori.