Prima rectificare bugetară din acest an: Ministerul Transporturilor pierde cei mai mulți bani

Ministerul Finanțelor a finalizat proiectul primei rectificări bugetare din acest an.

Documentul prevede majorarea încasărilor și a cheltuielilor bugetare cu 2,9 miliarde de lei și urmează a fi aprobat în ședința de guvern.

Cei mai mulți bani îi va primi Ministerul Muncii, iar de la Transporturi, va fi tăiată cea mai mare sumă.

 

Ministerul Muncii va primi cea mai mare sumă: 2,8 miliarde de lei. Jumătate din această sumă va fi folosită pentru plata indemnizațiilor de creștere a copilului, care au fost majorate, pentru alocații, ajutoare de stat și indemnizații destinate persoanelor cu handicap. Cealaltă jumătate va  acoperi gaura de la bugetul public de pensii.

Urmează Ministerul Finanțelor, care va primi peste 600 de milioane de lei, în special pentru a plăti dobânzile la creditele externe, iar Ministerul de Interne va avea peste 350 de milioane de lei, bani care vor fi folosiți și pentru organizarea alegerilor parlamentare din toamnă.

Ministerului Sănătății îi revin la rectificarea bugetară aproape 300 de milioane de lei. Banii vor fi cheltuiți pentru a plăti salariile majorate ale medicilor, pentru reabilitarea unor maternități, pentru dotarea cu medicamente și materiale sanitare a cabinetelor medicale din școli și pentru investiții la serviciile de ambulanță și de primiri urgență.

Ministerului Educației îi va fi alocată suma de 265 de milioane de lei, în special pentru plata unor diferențe salariale și a majorărilor de salarii aprobate pentru dascăli.

Ministerul Transporturilor va pierde peste 380 de milioane de lei, pentru că nu a cheltuit toți banii destinați proiectelor europene.

Vor fi de asemenea diminuate: bugetul ministerelor Culturii, cu aproape 200 de milioane de lei, cel al agriculturii cu aproape 170 de milioane și cel al Dezvoltării Regionale cu 130 de de milioane de lei.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS