Confidenţialitate

Prima reacție a NATO în cazul Navalnîi | VIDEO

Otrăvirea liderului opoziţiei din Rusia, Alexei Navalnîi, este inacceptabilă şi va avea consecinţe, spune secretarul general al NATO, după o discuție cu ambasadorii mai multor state.

Jens Stoltenberg cere Rusiei să coopereze și să ofere informații despre programul de folosire a substanțelor chimice.

În plus, cere Moscovei să permită o anchetă din partea unei echipe internaționale de investigatori.

„Orice utilizare a armelor chimice arată o lipsă totală de respect faţă de vieţile umane şi este o încălcare inacceptabilă a normelor şi regulilor internaţionale. Aliaţii NATO sunt de acord că Rusia are acum întrebări serioase la care trebuie să răspundă.

Guvernul rus trebuie să coopereze pe deplin cu Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) pentru o investigaţie internaţională imparţială”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg într-o conferinţă de presă.

Este prima reacţie a organizaţiei după scandalul privind tentativa de otrăvire a lui Navalnîi.

Stoltenberg ţine o conferinţă de presă la această oră şi spune că Rusia are răspunsuri serioase de dat privind ce s-a întâmplat.

În același timp, liderii europeni ar putea aplica noi sancțiuni economice Moscovei, iar un polician de frunte din partidul cancelarului Angela Merkel pune chiar în discuție finalizarea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2.

Purtătorul de cuvânt al NATOOana Lungescu, a anunțat că secretarul general Jens Stoltenberg va avea o poziție publică privind otrăvirea lui Navalny cu neurotoxina de tip militar Noviciok, după o discuție cu ambasadorii statelor membre.

În același timp, surse diplomatice, citate de agenția Reuters, susțin că liderii europeni discută despre posibilitatea unor noi sancțiuni care se vor aplica Rusiei în urma otrăvirii lui Alexei Navalny.

Norbert Röttgen, lider în partidul CDU, a scris pe Twitter că după otrăvirea lui Navalny este nevoie de un răspuns unitar al Europei pentru Moscova, unul pe care Putin îl înțelege, și anume oprirea lucrărilor la gazoductul Nord Stream 2.

Gazpromul, Germania și alte țări vest europene sunt aproape să termine lucrările la gazoductul care va dubla cantitatea de gaze livrată landurilor.

Toți liderii occidentali au cerut Moscovei să facă o anchetă privind otrăvirea lui Navalny, însă purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin spune că în corpul lui Navalny nu au fost găsite substanțe otrăvitoare cât a fost în mâna medicilor ruși.

Acum, Moscova cere Berlinului copii ale documentelor medicale ale lui Navalny, aflat încă în stare gravă într-un spital din capitala Germaniei.