Confidenţialitate

Prima reacție a Ministerului Sănătății: “Medicul Burnei a inventat o medicină paralelă”

Ministerul Sănătății intervine în scandalul iscat în cazul doctorului Gheorghe Burnei.

O primă reacție a venit în această după-amiză de la Comisia națională de Ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătății.

Printr-un comunicat de presă, comisia anunță că se opune oricărui – citez – tratament inovativ, care nu are o susținere științifică potrivit prevederilor naționale și internaționale.

Comisia națională de ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătății a fost condusă, până la sfârșitul anului trecut chiar de medicul Burnei.

Alexandru Ulici, noul președinte, a explicat la Europa FM că Ministerul sănătății nu este de acord cu schimbarea principiilor medicale și că doctorul Burnei a inventat o medicină paralelă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Însă, în lipsa unei decizii de malpraxis a Colegiului Medicilor, potrivit deciziei instanței, medicul Burnei poate profesa în continuare.

Din nou, Alexandru Ulici, președintele Comisiei naționale de ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătății, în dialog cu Liliana Nicolae.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ca urmare a ultimelor evenimente legate de posibile acte cu implicare penală ale Prof. Dr. Gheorghe Burnei, Comisia Națională de Ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătăii face urmatoarele precizări:

1. Comisia Națională a MS se delimitează de orice act care nu poate fi încadrat in codul bunelor practici medicale și de orice atitudine sau acțiune care contravine codului deontologic al profesiunii de medic;

2. Comisia Națională a MS se opune oricărui tratament inovativ care nu are o susținere și o documentare știintificăîn conformitate cu toate rigorile naționale și internaționale. În acest sens, Comisia Națională va propune ministrului Sănătății aprobarea unui cod de procedură pentru situațiile în care aplicarea unei tehnici sau a unui tratament inovativ se impune;

3. Comisia Națională a MS,a constatat absența oricărui protocol terapeutic aprobat și consideră căși acest lucru a facut posibilă apariția unor anomalii terapeutice, unele cu consecințe deosebit de grave. Comisia Națională a MS a început procesul de elaborare a protocoalelor terapeutice pentru cele mai frecvente afecțiuni ortopedice ale copilului, astfel ca, până la sfârșitul anului 2017, să fie elaborate și publicate TOATE protocoalele terapeutice;

4. Comisia Națională a MS, prin specialiștii din componența sa, va monitoriza permanent activitatea secțiilor și a departamentelor de ortopedie pediatrică, atât din rețeaua publică,cât și din cea privată, pentru a nu mai fi posibilă aplicarea unor tratamente cu susținere știintifică îndoielnică;

5. Comisia Națională a MS consideră deosebit de importantă o reapropiere între specialist și pacient,și din acest motiv propune ca reprezentanții societății civile, prin intermediul ONG-urilor, care au drept scop promovarea stării de sănătate a populației, să fie invitați permanenți la toate ședințele comisiei.